Monday, May 6, 2024
HomeНовиниСвятВ Република Северна Македония се проведе първи тур на президентските избори

В Република Северна Македония се проведе първи тур на президентските избори

В Република Северна Македония днес се провежда първи тур на президентските избори, които се очаква да очертаят нагласите за предсрочните парламентарни избори на 8-ми май. Вотът е решаващ за европейското бъдеще на страната.

7 са кандидатите за президент – настоящият държавен глава Стево Пендаровски, номиниран от левия Социалдемократически съюз на Македония и Гордана Силяновска – Давкова – кандидат на дясната ВМРО – ДПМНЕ.

За първи път има двама кандидати за президент – албанци – външният министър Буяр Османи от Демократичния съюз за интеграция и Арбен Таравари – номиниран от албанската опозиция. Останалите трима кандидати не подкрепят промени в Конституцията за включване на българите като дял от народ – това са Максим Димитриевски от “Знам”, Стевчо Якимовски от партия “Гром” и Биляна ВАнковска от “Левицата”.

Над 1,8 милионаграждани на Северна Македония имат право на глас. Избирателните секции отварят в 8.00 часа местно време и вотът ще продължи до 19.00 ч. Днес е неработен ден в страната. Очаква се Стево Пендаровски и Гордана Силяновска – Давкова да отидат на втори тур./БНТ

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular