Първа жертва на клещите „Бордицио”: Режат достолепието на председателя Костадин Костадинов

Николай Табаков поиска оставката на председателя на ОбС в Дупница

Общинският съветник от ПП-ДБ Николай Табаков поиска оставката на председателя на местния парламент в Дупница Костадин Костадинов. Формалният повод, на който се опира Табаков, е лошото състояние на общинското дружество ВиК- Дупница.

Бившият народен представител и настоящ съветник смята, че с действията си или с бездействие, председателят на ОбС К.Костадинов е довел до задълбочаване на кризата в общинското дружество.

Табаков очаква докладната да бъде включена в следващото заседание на Общински съвет в Дупница в края на месеца, както и да получи подкрепата на останалите съветници в местния парламент.

Шефът на ОбС Костадинов потвърди информацията за внесеното искане за предсрочно прекратяване на правомощията му, като заяви, че ще даде яснота по темата в понеделник.

Реално, поводът за исканата оставка от страна на съветника Николай Табаков е по-скоро формален, тъй като към днешна дата няма нито едно ново обстоятелство, което да свързва Костадинов с произтичащите събития в общинското водно дружество, а напротив.

Той нееднократно е давал да се разбере, че новоизбраният кмет Първан Дангов го държи встрани от темите и събитията, свързани с присъединяването на местния оператор към АВиК.

Истината обаче е, че часовникът отдавна тиктакаше под стола на председателя на Общинския съвет в Дупница и отброяваше последните му минути на трибуната в заседателната зала.

Скритата братска прегръдка между Дангов и Костадинов по време на изборите бързо, бързо охладня. Кметът прозря двуличие във взаимоотношенията им скоро след като седна на кметския стол. Чувството му се затвърди през декември, когато Костадин Костадинов и групата на КОД-ВМРО не подкрепиха предложението на градоначалника за фактическо присъединяване на ВиК Дупница към „Кюстендилска вода” и определиха  действията на управленеца като прибързани. От този момент взаимоотношенията им претърпяха истински крах, а председателят все по-често споделяше пред свои и чужди, че градоначалникът го избягва и не разговаря с него.

Ясен сигнал за предстоящото детрониране на Костадинов даде самият Първан Дангов, след като влетя с кастрационни клещи в заседателната зала на местния парламент в Дупница.

И макар размахването на инструмента за скопяване да предизвика смях у присъстващите в заседателната зала, то мнозина разчетоха в действията на кмета гротескна демонстрация на власт и предупреждение най-вече за председателя.

Уредът, предназначен за мъжки разплодници, остана на трибуната до края на заседанието и служеше като зловещ разделител на пространството между кмета Дангов и председателя К. Костадинов.

„Този уред ще присъства тук, защото мога да си го позволя. Познавам неговата сила и познавам слабостта на обекта, върху който съм я приложил”, зададе нивото на политическия тон Първан Дангов.

На няколко пъти Костадинов бе атакуван брутално, като му се даде да разбере, че наближава моментът, в който докторът по ветеринарна медицина ще „клъцне” председателското му достолепие.

Фиктивният повод за отправяне на послание и намек за предстоящото детрониране бе оттеглянето на докладната записка от групата на Костадин Костадинов, касаеща отделяне на средства за финансиране на Фонда за местни инициативи.

„Г-н  Костадинов, иска се по-голямо политическо мъжество. Гледам, очевидно силите до там са ви стигнали вече, че започнахте да оттегляте собствените си предложения. Защо? Ако успеете вие да убедите не мен, а мнозинството да гласува въпросната докладна – направете го. Само че и вие вече сте в ситуация да си познавате гласоподавателите поименно. А един политик, когато си познава гласоподавателите поименно, това му е краят на политическата му кариера. Предпазвам ви, г-н Костадинов, от вашия политически финал. Говорите политически за десни и леви мерки, а вие се въртите като пумпал –наляво, надясно, чудите се кой танц да хванете…”, заяви управленецът на Дупница.

И макар К. Костадинов да събра смелост да заяви на градоначалника, че се чувства обиден от сравнението с „пумпал” и че ще прекрати заседанието, то Дангов в прав текст му заяви, че „не е в позицията” да го предупреждава.

Не сте в позиция да ме предупреждавате. Вие сте пръв сред равни. Вижте духът на залата. Усещате ли духа на залата? Вие сте опитен политик. Вие бяхте избран, да ви припомня, с 15 гласа. Ако за вас това не е мерило за вашата политическа тежест, сверете си часовника!”, посъветва Дангов председателя на ОбС Костадинов, поглеждайки към инструмента за кастрация и давайки му да разбере, че очевидно разполага с достатъчно мнозинство в Общинския съвет, за да извърши скоро „бекръвната операция”.

Видно от произтеклите действия, само 24 часа по-късно, в деловодството на ОбС Дупница постъпи и искане за предсрочно прекратяване на правомощията на председателя. За целта не бе използвана групата на БСП в местния парламент, а друг партньор на новата власт в лицето на ПП-ДБ, за чиято подкрепа градоначалникът благодари веднага след спечелването на изборите.

Така общественикът Табаков се превърна в лошия вестител и основен инструмент за разчистване на политическите сметки между Дангов и Костадинов.

Дали внесеното предложение за оставка на председателя ще успее, ще стане ясно на следващото заседание. Едва ли обаче „духът в залата”, за който Първан Дангов намекна, ще се промени в полза на Костадин Костадинов.

Сред спряганите вече имена за нов председател на ОбС са това на съветничката Анастасия Давкова от „Народен съюз” и  на юриста от „Партия на зелените” Йонко Гергов.