Thursday, May 9, 2024
HomeРегионДупницаКостадинов ще спасява имиджа на ОбС с етичен кодекс, сесиите били срамни...

Костадинов ще спасява имиджа на ОбС с етичен кодекс, сесиите били срамни и позорни

Председателят на Общинския съвет в Дупница Костадин Костадинов възнамерява да подготви Етичен кодекс, регламентиращ поведението на кмета на общината, общинските съветници и кметовете на населените места.

„Чувствам се огорчен от поведението на колегите и кмета, които превърнаха най-важната за годината сесия, в която се приема бюджетът на общината, в срамно и позорящо ни зрелище, което с право възмути обществеността. Чувствам се длъжен да защитя авторитета на местния законодателен орган, който стана сцена на личностни нападки, низък тон и грозни пререкания, вместо да покаже пред обществеността, че изпълнява изначалната си функция – да работи единствено в интерес на гражданите“, написа Костадинов в изявление, разпространено до медиите, часове преди в ОбС да бъде внесено предложение с искане за неговата оставка като председател.

В изявлението си шефът на местния парламент посочва още, че политическият дебат винаги е полезен при търсенето на оптимални управленски решения, но когато се основава на разчистване на лични сметки и размяна на откровени обиди, цинични изрази и високомерни подигравки, е недопустим. „В заседателната зала на Общинския съвет над всички нас е гербът на Дупница, националното знаме и иконата на нашия небесен закрилник Св. Иван Рилски. Пред тези символи, а и пред съгражданите ни, които са ни гласували доверие да управляваме родното им място, сме задължени да бъдем на нужната висота“, смята  Костадинов.

И допълва: „Ще предприема конкретни действия, изразяващи се в подготовка на Етичен кодекс на общинските съветници, кмета на общината и кметовете на населени места, който да регламентира поведението на т. нар. публични служители, които заемат изборни длъжности. Такъв кодекс се прилага в много от общинските съвети в страната. Досега не съм го предлагал, тъй като се спазваше сравнително добър тон по време на заседанията и нарушаването му беше инцидентно. Сега се налага тревожна тенденция на недопустимо поведение, водеща почти до блокиране работата на Общинския съвет и до пълно принизяване на функцията му. Етичният кодекс ще бъде съгласуван с юристи и председателите на групи в местния парламент, след което ще се подложи на гласуване“, пише за намеренията си Костадинов.

Той отново призовава съветниците и представителите на общинската администрация, участващи в сесиите, да преосмислят публичното си поведение и да се държат на нивото на изборните си длъжности.

RELATED ARTICLES

Most Popular