Самоковец предал  3 720 лева и 1 150 евро на „полковник от полицията”,  униформените задържаха мнимия си колега

Участник в схема за телефонна измама е задържан след светкавични действия на криминалистите от РУ-Самоков и ОДМВР-София. Около 13 часа в понеделник, жител на Самоков потърсил помощ от полицията, като съобщил, че е станал жертва на телефонна измама.

Потърпевшият разказал, че около 11 часа е получил обаждане от непознат, представил се за „полковник от полицията”. В хода на разговора възрастният мъж бил въведен в заблуждение, че дъщеря му е причинила пътен инцидент и са необходими пари за освобождаването й под гаранция.

Разтревожен, пенсионерът събрал всичките си налични спестявания в размер на 3720 лева и 1150 евро, поставил ги в найлонов плик и го закачил на входната врата на двора си. Служители на РУ-Самоков изяснили, че парите са били взети от мъж, оттеглил се от адреса с лек автомобил.

Незабавно били предприети оперативно-издирвателни действия съвместно с криминалисти от ОДМВР-София, в резултат на които съпричастният към измамата бързо бил установен на една от столичните автогари. 64-годишният самоковец е задържан за срок до 24 часа. Той направил пълни самопризнания и предал доброволно отнетата парична сума. По случая е образувано досъдебно производство по чл. 209 от НК.

От полицията за пореден път горещо апелират: Не давайте пари, поискани по телефона от непознати! Рискувате да бъдете измамени.

Ако на телефона си получите обаждане от непознат, който твърди, че е полицейски служител и ви помоли за съдействие във връзка със задържането на престъпна група, като за целта трябва „само“ да предадете всичките си налични спестявания и златни накити, то спрямо вас се извършва опит за измама!