Wednesday, May 1, 2024
HomeРегионБанскоВнимавайте в планината, лавинната опасност расте

Внимавайте в планината, лавинната опасност расте

Времето в планините е много топло, съобщиха от Планинската спасителна служба (ПСС). При високи температури лавинната опасност расте, снегът натежава много и туристите трябва да бъдат изключително внимателни, съветват планинските спасители. Слаби ветрове духат във високата част на планината, има разкъсана облачност до ясно време.
През изминалия уикенд отряд ПСС -Дупница проведе тренировъчно лавинно занятие с ръководител Мартин Неделчев – инструктор по планинско спасяване. В тренировката за оказване на помощ при лавинно нещастие участваха 11 планински спасители и кучето Тоби, обучавано за спасителна дейност.

Беше обърнато внимание на особености при претърсване на лавинен конус, чрез всички възможни способи и беше проведена тренировъчна акция на лавинен полигон.

От ПСС напомнят, че дори да сме снабдени с необходимата екипировка – лавинна раница, лавинен уред, сонда, лопата, каска – това не гарантира, че не може да се стигне до фатален инцидент в планината.

Именно затова не се препоръчва излизането извън маркираните писти и маркираните туристически зимни пътеки. Хората трябва да бъдат изключително предпазливи, да не се поддават на емоцията и желанието за екстремни преживявания.

Припомняме, че на 12 февруари при инцидент в района на „Маркуджик” 3 на Боровец загина 36-годишният гръцки скиор  Константинос Момцис, който бе затрупан от лавина. Снежната стихия  бе с  размери около 150 метра “език” и близо 30 метра ширина.

RELATED ARTICLES

Most Popular