Софийска света митрополия стана официално собственик на Елешнишкия манастир „Св. Успение Богородично“

 

 Днес, Софийска света митрополия стана официално собственик на Елешнишкия манастир „Свето Успение Богородично“.
Това стана на специална церемония в заседателната зала на Областната администрация на Софийска област , на която присъстваха представителите на Софийска митрополия- архимандрит Василий, ставр. ик. Ангел Ангелов и протойерей Серафим Янев, отговарящ за Елешнишкия манастир.
От областната администрация присъстваха: областният управител Илиан Тодоров, зам. областният управител Николай Николов,  секретартя на областта Мая Ценова и кметът на с. Елешница – Цветелин Добрев.

Тодоров сърдечно приветства духовниците и сподели своето впечатление от срещата си с Негово Светейшество Българския патриарх Неофит/ през м. юни/, която е първата му официална среща след назначението му за управител, по време на която поел ангажимент в най- скоро време да реши 15-годишния  казус относно стопанисването на светата обител.
„Днес този въпрос е вече решен- каза той, и нека  занапред да работим все така заедно и успешно“- пожела той  и връчи документа на архимандрит Василий.
Област София дари на Българската Православна Църква три имота на манастира в елинпелинското село Елешница, които тя да поддържа  и стопанисва.
Нямя все още точни сведения  кога възниква точно манастирът. Предполага се, че е обитаван от монаси отшелници още от IX век. Църквата е ниска, еднокорабна с широк притвор, с предверие от запад. В нея са запазени фрески от XV – XVI в.
Манастирският комплекс включва  две двуетажни сгради. Има обособени  два самостоятелни двора и две жилищни крила.
„В настоящия момент църквата е сцепена по средата- разказва отец Серафим. Сградите са полуразрушени и има голяма нужда да се възстановят. Предстои да се уточнят манастирски имоти в околността… Борбата която водим административно продължава вече 15 години, още от времето на патриарх Максим. Поради различни причини и условности до категорично  решение до сега не се стигна. Надявам се с общите  усилия на светска и църковна власт да бъде възстановена св. обител и тя да стане обичано място за посещение и поклонение.“

Текст и снимки: Весела Игнатова