Friday, May 3, 2024
HomeНовиниБългарияСофийска света митрополия стана официално собственик на Елешнишкия манастир „Св. Успение Богородично“

Софийска света митрополия стана официално собственик на Елешнишкия манастир „Св. Успение Богородично“

 

 Днес, Софийска света митрополия стана официално собственик на Елешнишкия манастир „Свето Успение Богородично“.
Това стана на специална церемония в заседателната зала на Областната администрация на Софийска област , на която присъстваха представителите на Софийска митрополия- архимандрит Василий, ставр. ик. Ангел Ангелов и протойерей Серафим Янев, отговарящ за Елешнишкия манастир.
От областната администрация присъстваха: областният управител Илиан Тодоров, зам. областният управител Николай Николов,  секретартя на областта Мая Ценова и кметът на с. Елешница – Цветелин Добрев.

Тодоров сърдечно приветства духовниците и сподели своето впечатление от срещата си с Негово Светейшество Българския патриарх Неофит/ през м. юни/, която е първата му официална среща след назначението му за управител, по време на която поел ангажимент в най- скоро време да реши 15-годишния  казус относно стопанисването на светата обител.
„Днес този въпрос е вече решен- каза той, и нека  занапред да работим все така заедно и успешно“- пожела той  и връчи документа на архимандрит Василий.
Област София дари на Българската Православна Църква три имота на манастира в елинпелинското село Елешница, които тя да поддържа  и стопанисва.
Нямя все още точни сведения  кога възниква точно манастирът. Предполага се, че е обитаван от монаси отшелници още от IX век. Църквата е ниска, еднокорабна с широк притвор, с предверие от запад. В нея са запазени фрески от XV – XVI в.
Манастирският комплекс включва  две двуетажни сгради. Има обособени  два самостоятелни двора и две жилищни крила.
„В настоящия момент църквата е сцепена по средата- разказва отец Серафим. Сградите са полуразрушени и има голяма нужда да се възстановят. Предстои да се уточнят манастирски имоти в околността… Борбата която водим административно продължава вече 15 години, още от времето на патриарх Максим. Поради различни причини и условности до категорично  решение до сега не се стигна. Надявам се с общите  усилия на светска и църковна власт да бъде възстановена св. обител и тя да стане обичано място за посещение и поклонение.“

Текст и снимки: Весела Игнатова

RELATED ARTICLES

Most Popular