Friday, May 3, 2024
HomeUncategorizedИвайло Константинов: Кабинетът "Борисов" изплати 2 млрд. лв. от външния дълг на...

Ивайло Константинов: Кабинетът “Борисов” изплати 2 млрд. лв. от външния дълг на България, за първите 7 месеца на тази година погаси стари дългове за над 3 млрд. лв.

“Преди дни се случи плащането на поредния транш на външния ни дълг. На 7 юли Министерство на финансите изплати 950 млн. евро главници и 40.375 млн. евро лихви, което прави около 2 млрд. лв. от външния дълг на България. Средната задлъжнялост за Европа е 86% от БВП, Гърция е със 171%, а Италия – с близо 135%. България вече е с 25% от БВП, като това е трети резултат в Европа и е в следствие на добрата политика, която водят правителството и премиерът Борисов. Подчертавам, че България е сред страните, които са отбелязали най-голямо намаление на държавния дълг. Губим прекалено много енергия и ефирно време от страна на нашите опоненти, за да популяризират тези, които не кореспондират по никакъв начин с цифри”, заяви по време на пресконференция народният представител от ГЕРБ Ивайло Константинов. Той припомни още, че за първите 7 месеца на тази година са изплатени стари дългове за над 3 млрд. лв.

“Отделно от това, от януари до май тази година, излишъкът е над 1,600 млрд. лв., а през 2016 г. излишъкът е 1,472 млрд. лв., което се случва за първи път от 2008 г. Това са сумите, които всъщност позволиха обслужването на тези дългове. Така обслужени, дълговете генерират допълнителен ресурс от 79 млн., спестени само от лихвите. Това е нашето разбиране за акумулиране на средства в бюджета, които също да бъдат разпределяни за социални блага”, обясни още Ивайло Константинов.

RELATED ARTICLES

Most Popular