Sunday, May 19, 2024
HomeРегионГоце ДелчевТрета година 100 измамени семейства от Неврокопско чакат 500 000 лв. за...

Трета година 100 измамени семейства от Неврокопско чакат 500 000 лв. за прерадена лавандула

Трета година измамени земеделци от Югозападна България чакат да им изплатят парите за предадената лавандула. Засегнати са около 100 семейства от района на Гоце Делчев, Хаджидимово и Сатовча, на които три фирми дължат около половин милион лева. Някои от производителите дори са осъдили некоректните фирми, но все още не са получили нито лев.
Заради ниските изкупни цени на тютюна и несигурността в този сектор през последните години земеделците от Сатовча и Гоцеделчевско започват да търсят други алтернативи. През 2017 и 2018 година много семейства са подлъгани да засадят лавандула – отглежда се доста по-лесно, а няколко фирми изкупвачи им обещават добра печалба.
“В началото – първата, до известна степен и втората година, вървеше нормално. Явно това е било целта на фирмите, един вид, на жаргон казано, да зарибят производители на лавандула и след това постъпиха крайно некоректно. Това са фирми от района на Стара Загора, една фирма от Бургас. Крайно некоректно постъпиха. Около 500 хил. лева откраднаха от производителите на лавандула и вече втора година, върви трета година как няма никакъв резултат”, коментира пред БНТ Арбен Мименов, председател на Сдружението на производителите на ориенталски тютюни в България и кмет на община Сатовча.
Семейството на Емине Шкодрова е сред първите излъгани. Не са получили нито лев от дължимите над 21 хиляди лева, разказа тя.
“Ние 2017 г. от близкото съседно село Вълкосел разбрахме, че лавандулата в крайна сметка се гледа много лесно, и наистина е така, защото там първоначално се влагат пари, средства и т.н., но след това й трябва само едно поливане, така да се каже. И дойде въпросният Акъ Каплан, взе нашата лавандула тогава, просто изкара една част от парите и я плати, все едно плаща сладолед или хляб. Хората, разбирайки, че всичко е просто и елементарно, решиха да се доверят на този човек”, казва Емине.
Следващата година десетки семейства заменят тютюна с лавандулов разсад.
Хората многократно са търсили Акъ Каплан от село Александрово, който е собственик на една от фирмите, изкупили, но незаплатили лавандуловия разсад.
„От 2018 г. въпросното лице, което все още го издирват и не могат да го открият, ми дължи точно 11 037 лв.”, заяви Емилия Лавчиева и допълни: „Вече няма към кого да се обърнем. Глас в пустиня”.
“Каза, че след 20 дни, защото имал временни затруднения, докато прекарал тировете през Турция. Първо станаха 20 дни, след това 1 месец, след това 2 месеца, 3 месеца, година, 2 години. След това ние решихме да заведем жалба в Районната прокуратура в Гоце Делчев, те си я бяха изместили в Следствена служба в Благоевград. Хората отидоха, свидетелстваха и не знам защо тази Следствена служба прекратява делото срещу неизвестен извършител, след като ние знаем кой е извършителят и на тях също сме казали. Знаем дори къде живее, знаем, че в с. Александрово той има магазин, знаем му телефоните, фамилията, всичко. Преди година или две преди 2017 г. в Северна България е направил такъв удар, какъвто направи сега при нас”, казва Емине Шкодрова. Сега земеделците, които протестираха мирно преди години, обмислят нови протести, дори блокиране на границата. Надяват се да получат съдействие и помощ от държавата. Сигнализирали са и Европейската прокуратура за този случай.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular