Sunday, May 19, 2024
HomeРегионСанданскиСкъпо агнешко и за Гергьовден! Стефан Бързов от Сандански: Високите цени отказват...

Скъпо агнешко и за Гергьовден! Стефан Бързов от Сандански: Високите цени отказват хората, стадата се топят

Преди се купуваха по цели агнета, сега половинки. Така най-кратко може да се опише ситуацията на пазара на агнешко в най-силния момент за производителите – Великден и Гергьовден. Такива наблюдения има и Стефан Бързов, който работи в района на Сандански и има около 200 овце, с които от 30 години се издържат две семейства. Той е доволен за себе си от настоящия сезон. Има редовни клиенти и е продал планираното за Великден. Има 20 записани агнета за Гергьовден и още 50 малки за Богородица.

Причината за намаляването на дажбата агнешко, разбира се, е цената. От 6 лв. миналата пролет за килограм живо тегло, през есента на 2021 г. достигнала 8 лв., а през тази пролет се е стигнало до 9-10 лв. А основната причина за ръста е тази на цената на фуражите, които са основен разход за производителите.

По щандовете в магазините агнешкото можеше да се намери на цена от 20 лв., а на места достигна и до 28 лв.

Бързов всъщност е един от положителните примери, като част от производителите изобщо не са успели да продадат продукцията си за Великден. Или притесненията, че високата цена може да се окаже проблем за реализирането на продукцията, се се сбъднали. Подозренията за тази аномалия падат върху по-ниските цени на вносното агнешко от Македония и в по-малка степен на количества от Румъния.

В бъдеще, ако цената на агнешкото месо продължи да расте, производителите са на мнение, че то може да стане непродаваемо за голяма част от клиентите. А в комбинация с високата цена на фуражите и очакванията за още инфлация фермерите започват да преосмислят размера на стадата си за догодина, което да задълбочи още повече тежката ситуация в този сектор.

Огромният ръст на цената, както и проблемите за производителите идват основно по линия на фуражите, които са се увеличили двойно в сравнение с пролетта на миналата година. Вторият критичен елемент е токът.

Стефан от Сандански пресмята, че платил 430 лв. на тон фураж, или по 43 ст., като сега ще трябва да плати над 70 ст., като му е необходим поне 20 тона фураж, който се купува обикновено през юни.

“Няма да купуват хората и ще трябва да се махнат овцете”, казва Стефан. /Калина Горанова, “Капитал”

RELATED ARTICLES

Most Popular