Monday, May 27, 2024
HomeРегионКюстендилНедоволство срещу новия приют на отец Иван избухна в Коняво, 200 души...

Недоволство срещу новия приют на отец Иван избухна в Коняво, 200 души събраха подписка

Оформя се гето, има разпоредба за премахване на двуетажната постройка, твърди М. Кузманова във фейсбук групата на кюстендилското село

Коняво за пореден път възропта срещу изграждането на нов приют от отец Иван в кюстендилското село. Строителните дейности започнаха миналата година. Отец Иван от Хови хан, който се грижи за Дом за сираци, е купил място в Коняво с намерението да вдигне двуетажна къща като разчита на дарители. На разположение на отчето са и три овощни градини.
Поредното недоволство дойде от Мария Кузманова, която сподели опасенията си във фейсбук групата на Коняво: “Отново повдигам темата за своеволията на отец Иван и незаконните строежи и каравани, в които заселва малцинствени групи в края на селото. В последните 2 седмици трудно могат да се преброят постоянно прииждащите мъже, жени и малки деца на тумби, които щъкат из селото. Има разпоредба за премахване на голямата двуетажна постройка, но това явно не го смущава, а напротив – провокира да действа още по-безскрупулно спрямо околните и гетото, което оформя. Моля, направете си една разходка до края на ул. Иван Вазов (разклонът за Г.Гращица) – потресът е пълен”, пише Кузманова. Във фейсбук тя получи подкрепа от местни хора, които дори предложиха да наемат адвокат, който да защити интересите им. Някои от тях пък останаха изненадани, че има подписка срещу строежа на новия приют на отец Иван.
“Подписката с повече от 200 имена вече е входирана в районния съд в гр. Кюстендил и там нещата “умират”… Единствено събиране на хора от селото и медии могат да помогнат да се даде гласност на проблема и нещо да се случи”, допълни Кузманова.
Още миналата година отец Иван коментира ситуацията така: “Срещнах неразбиране от местни хора, които се притесняват, че ще доведа в селото много роми. Не съм откраднал от никого нищо. Обещах на баща ми никога да не крада и лъжа, той беше много мъдър човек. Аз изпълнявам повелята му”.
Намеренията са новият дом в Коняво да приютява бездомни, които ще бъдат ангажирани и с поддръжката на градините. Опитите ни да се свържем отново с отец Иван от Нови хан удариха на камък, но му представяме възможност да представи и своята позиция.

RELATED ARTICLES

Most Popular