Човек от обкръжението на скандалния съдия Илия Янев от Сандански заплаши журналист на „Вяра”: Няма да си жива

Илия Янев

Човек на бившия съдия Илия Янев от Сандански, обвинен като главатар на организирана престъпна група, заплаши редактор на вестник „Вяра”, че ще му счупи главата.

Стоянка Которокова

Това стана в края на миналата седмица. Заплахата е изречена по телефона от скрит номер. „Ще ти счупя главата на две! Ще ти смачкам носа! Няма да си жива! Кой ти дава право да пишеш срещу мен и бившия съдия? Питахте ли го?

Заплахите продължиха в продължение на 16 минути.

Взехте ли му думата? Каква е тази Которокова, какво е това име, защо не го смени? В Америка била. Никой нито я знае, нито я познава. Заради статиите, които пускате, сега ни викат на разпити в прокуратурата! Да ви е**а, тъпаците. Само ако посмеете още нещо да публикувате, живи няма да останете! Казвам се Марио Караджов и съм замесен в писмо, което Которокова е изпратила в редакцията. Аз тази не я познавам. От София съм, кракът ми не е стъпвал в Сандански. Ще ви дам да се разберете вие”, изруга мъжът, представил се като Марио.

Истината е, че името на Марио е замесено в дело, образувано от сестрата на Стоянка Которокова – Николинка, свързано с разделянето на наследството между тях. Двете сестри се оказаха богати наследници на фирма, която се водела на името на баща им Иван Котороков. Которокова разказа, че всъщност фирмата била на Илия Янев, който срещу 300 лв. на месец прехвърлил на името на баща й три фирми за милиони. Междувременно сестра й работила за съдията.

Ден преди заседанието на съда в деловодството постъпило писмо от името на Стоянка Которокова, че желае да се даде ход на делото и пълномощно да я представлява Марио Караджов и книжата по делото да се получават на неговия адрес в София. Съдийката обаче обърнала внимание, че пълномощното не е нотариално заверено и Стоянка живее от 2000 г. в САЩ.

Адвокатът на дамата от САЩ я предупреждава, че ако тя не упълномощи адвокат, не се яви лично или не предостави нотариално заверено заявление, ще загуби възможността да получи наследството от баща си. Адвокатът на Которокова е категорична, че другият мистериозен момент в делото е, че Марио лично се обадил в съда и попитал защо получава документи на адреса си. След като му обяснили, той заявил, че не знае за какво става въпрос.

Редакционният екип на „Вяра” счита, че едва ли смъртните заплахи идват от Марио Караджов. Според нас техен автор е или човек от обкръжението на Илия Янев, или от близките му.

Както „Вяра” писа, спецпрокуратурата повдигна обвинение срещу бившия съдия Янев, сътрудничката му Юлияна Янева и касиерката Василка Лалева за организирана престъпна група. Според обвинението те са ощетили държавната хазна с 636 267,19 лв. чрез избягване плащането на ДДС.

Междувременно специализираната прокуратура започна проверка по сигнал от Стоянка Которокова за това, че след смъртта на баща й тя и сестра й се оказват наследници на три фирми за милиони. Сестрата на Стоянка – Николинка, се опитва да върне фирмите във владение на Янев, което в момента е големият спор.

Вестник „Вяра” търси многократно Илия Янев за коментар по телефона и в офиса му в Сандански. Гардовете му са категорични, че той не е в офиса. Илия Янев запазва правото си на коментар.