Friday, May 17, 2024
HomeРегионДупница„Авлигите” грабнаха награди от два фестивала

„Авлигите” грабнаха награди от два фестивала

Дупнишкото трио спечели купа в община Своге и златен медал в Свищовско

Фолклорното трио ,,Авлига” към дупнишкото читалище ,,Пейо Крачолов Яворов -1978” спечели престижно отличие от фестивала ,,Хоро се вие, песен се пее”, провел се в свогенското село Миланово. Райна Христова, Диана Градевска и Йоана Югова завоюваха наградата на НЧ ,,Пробуда-1927” в Миланово, организиращо фолклорния събор с подкрепата на община Своге . Наградени са с купа и диплом.

„Това беше четвъртото ни участие в този фестивал, който се проведе за 10-а година и е с конкурсен характер. Представихме се с две песни от Шопския край – акапелна и бърза. Радваме се, че получихме такава висока оценка, дадена ни от жури от специалисти във фолклора в голям състав”, каза ръководителката Райна Христова. Наградата на „авлигите” е за високо художествено изпълнение.
През август гласовитите певици спечелиха и друго отличие – златен медал от десетото юбилейно издание на Международния фолклорен фестивал „Фолклорен извор” в свищовското село Царевец. Първото място е в раздел ,,Камерни състави”.

,,,,Фолклорен извор” също е много хубав фестивал, с дългогодишна история, с изключително компетентно жури, в което са професионалисти като Гуна Иванова, Даниел Спасов и други. Провежда се 4 дни, като се правят семинари, организацията е много добра. Фестивалът е много полезен, могат да се научат много неща. Има много спонсори, които правят дарения на участниците. Дават се много хубави награди. Ние получихме книги от проф. Маргарита Карамихова и от доц. Петя Банкова. Организаторите осигуряват гидове за участниците, които искат да се разходят”, коментира Райна Христова.

Юлияна КОЛЧАКОВА

RELATED ARTICLES

Most Popular