Sunday, May 19, 2024
HomeНовиниСвятАвстрия започна да прилага задължителна ваксинация

Австрия започна да прилага задължителна ваксинация

Канада се опитва мъчително да наложи сходна мярка

В Австрия влиза в сила нов закон, който прави ваксинацията срещу Ковид-19 задължителна за всички над 18-годишна възраст, предаде БНР. Австрийското правителство обяви, че така ще се предотвратят бъдещи локдауни. Каролин Едстадлер, министър на ЕС и конституцията, заяви, че правителството е „много наясно, че това наистина е сериозна стъпка и наистина трудна мярка“.
На хората, които откажат да се ваксинират, ще бъде наложена глоба от 600 до 3600 евро. Изключения се предвиждат за хората, които не могат да се ваксинират по медицински причини или които са бременни. Около 72% от австрийците са напълно ваксинирани.

Канадският премиер Джъстин Трюдо

осъди протестите в столицата Отава срещу задължителните ваксини и определи демонстрациите като „обида за паметта и истината“, предаде Би Би Си. В понеделник Трюдо заяви, че канадците са отвратени от поведението на някои от участниците в протестната акция и настоя, че няма да се остави да бъде сплашен.
Стотици камиони и други превозни средства, нарекли се Конвой на свободата, блокираха през уикенда центъра на Отава заради влизането в сила на изискване за задължителна ваксинация на шофьорите, които пресичат границата със САЩ.

12 свещеници в Кипър са отстранени

от църковна служба и изпратени в задължителен тримесечен отпуск заради отказа си да се ваксинират срещу коронавируса. Наказанието обхваща и периода на великденските празници. С решението си да постави под „църковна карантина” 12-те духовници архиепископът на Кипър Хрисостомос Втори изпълни предупреждението си за строги действия срещу неваксинирани свещенослужители, което отправи в началото на януари.

– Британските министри оповестиха планове да прекратят нареждането за

задължително ваксиниране

срещу Ковид-19 на работещите в националното здравеопазване, за да се предотврати масово напускане на служители от предната линия в борбата с пандемията.

– Италия въвежда облекчения

на рестрикциите за влизане в страната на граждани от страните – членки на ЕС, съобщават италиански медии. Пристигащите ще трябва да представят един от трите документа – или сертификат за ваксинация срещу Ковид-19, или сертификат за прекарана зараза, или документ, потвърждаващ отрицателен резултат от писиар тест, или антигенен тест за Ковид-19, като писиар тестът трябва да е не по-стар от 48 часа, а антигенният – не по-стар от 24 часа. Освен това се попълва и задължителен формуляр за локализация на пътниците. Единствено при непредставяне на нито един от тези документи има петдневна карантина.

Китай посрещна Лунната нова година с регистрирани

само 66 нови случая

на заразяване с коронавирус през последното денонощие. Заразените са малко повече в сравнение с ден по-рано, когато бяха 58.
Двадесет и седем от новите случаи са местни, а 39 са внесени от чужбина./СЕГА

RELATED ARTICLES

Most Popular