Tuesday, May 21, 2024
HomeРегионДупницаАдмирации! ЕРМ-Запад дава нов дом на щъркели в Дупница

Адмирации! ЕРМ-Запад дава нов дом на щъркели в Дупница

Разрушеното гнездо на комина при Галенова фабрика ще бъде възстановено

ЕРМ – Запад ще възстанови щъркелово гнездо в Дупница, разрушено при събарянето на комин. За това получихме уверение от РИОСВ –  София, откъдето поискахме съдействие, след подаден сигнал в редакцията.

Гнездото се е намирало в двора на фармацевтичното предприятие „Фарма“ АД в Дупница, на ул. „Неофит Рилски“ №13. Било е на комин, който е премахнат при ремонтни дейности.

Живеещи наблизо, които се обърнаха към вестника, споделиха, че се тревожат. Притесненията им са, че като щъркелите, които обитавали мястото години наред, сега няма да намерят гнездото. В тази връзка се обърнахме към директора на РИОСВ Ирена Петкова, дали може да съдейства с обособяване на място за гнездене на птиците в близост до разрушеното гнездо.

Ще помогне ли инспекцията в случая и ако отговорът е „да“, по какъв начин и в какъв срок?, попитахме инспекцията.

„Тъй като ние не разполагаме с необходимата техника, в такива случаи търсим съдействие от електроразпределителните дружества (ЕРМ). В случая се обърнахме към еколога на ЕРМ – Запад, която ни увери, че ще помогнат. Въпреки че гнездото не е било на електрически стълб, ще изпратят служители с вишка и ще поставят платформа на някои от стълбовете наблизо. Няма място за притеснение“, каза в отговор на въпросите ни пиарът на ековедомството Цвета Бояджиева.

Така жителите на квартала ще могат отново да се радват на своите любими предвестници на пролетта.

Юлияна КОЛЧАКОВА

RELATED ARTICLES

Most Popular