Sunday, May 19, 2024
HomeРегионДупницаАдмирации! Работливи дупничани дадоха пример за гражданска инициативност

Адмирации! Работливи дупничани дадоха пример за гражданска инициативност

Група дупничани дадоха пример за гражданска инциативност. Те ремонтираха тротоара пред детска градина „Калина“ в града. Идеята е на Иван Иванов – ел. техник в дупнишкия фармацевтичен завод, чиято дъщеричка Лора е възпитаник на детското заведение. Помощници на Иван са Янко Асенов, Мариан Димитров и Данчо Цветков. Четиримата получават съдействие от детската градина, която е закупила плочките, от общината, както и от строителната фирмата на семейството Ракови.
„Тротоарът беше вече в окаяно състояние. Плочките бяха изпочупени, затова реших да ги подменим. Не изисква кой знае колко. За два дена с мои приятели и познати го направихме“, каза Иван Иванов.

„Тротоарът не е ремонтиран, откакто е направен, може би и от 1982 г., а дори и отпреди това. Покрай него имаше изсъхнали дървета, които бяха отрязани. Образуваха се дупки. Имаше много дупки, разместени плочки. Децата се спъваха, а при дъжд газеха във вода и се мокреха. Беше много неприятно. Иван Иванов, който се оказа родител на наше дете, и помощниците му положиха много усилия. Той осигури багер, багеристът работи без пари. Преди поставянето на плочките чистиха. От общината осигуриха превоз и в понеделник изкараха два камиона с боклук. Обиколиха целия град, за да намерят кварцов пясък, който бе разстлан преди полагането на плочките. Иван Раков изпрати камион, с който докараха плочките. За първи път ставам свидетел на така добре организирана благотворителна инициатива. Целият персонал е впечатлен от групата“, каза директорката на детската градина Райна Хаджийска.

Доброволците, решили да отделят от собственото си време и да работят безвъзмездно в непоносимите жеги, събраха адмирациите на дупничани. Десетки са хората, които коментираха начинанието на четиримата и ги похвалиха в социалните мрежи.

“Търсим подходящо литературно име за този човек (с черната тениска), който ни прави тротоара без пари. Засега сме го нарекли Робин Худ, което не е съвсем точно. Иначе се казва Иван Иванов и не е кандидат за общински съветник“, написаха в една от групите във фейсбук от детската градина.
250 деца, 52 от които в първа група, ще изпълнят занималните на градина „Калина“ от 4 септември (понеделник). Малчуганите в Дневния център за деца с уврежданиякъм детското заведение са 40. С всички тях ще работят 21 педагози и 21 служители помощен персонал.

От тази учебна година в градината ще може да се ползва новата STEM лаборатория. Тя е обособенана тераса в северната част на забавачката, която е остъклена и разделена на две части. Лабораторията е оборудвана с печка, мивка, плотове за съдове, които ще служат при провеждането на опити и др.

Юлияна КОЛЧАКОВА

 

RELATED ARTICLES

Most Popular