Sunday, May 19, 2024
HomeАктуално от днесАлександър Николов: Ако спрем износа на ток - цената ще падне. Но...

Александър Николов: Ако спрем износа на ток – цената ще падне. Но това ще доведе до сериозни последствия за България

„За спиране на износа на ток от България може да се говори, само ако сме съгласни да не сме в европейската общност и да нямаме всички ползи, които имаме от европейския пазар”. Това обясни министърът на енергетиката Александър Николов в студиото на „Здравей, България”.

„Ако спрем износа на ток – цената ще падне. Но това ще доведе до сериозни последствия за България. Глобата е едно на ръка. Това, че в момента успяваме да балансираме с енергийното си производство на ток е добре, ако го направим ще имаме полза, но краткосрочна. Дългосрочно – Румъния и Гърция са ключови партньори и е хубаво да имаме добри отношения. Ако ние направим това сега, ще пострадат много те. И можем да очакваме абсолютно същата реакция от тях, когато се нуждаем”, уточни той.

Ръководството на „Булгаргаз” не е работило за запазване на интересите на „Булгаргаз”, обясни Николов.

„Какво се случва – когато миксирате всичко накуп създавате, така че цената да е изкуствено по-ниска и на свободния пазар. Появява се определено юридическо лице и закупува на по-ниската цена. Да, реализира малка печалба за „Булгаргаз”, но огромната част остава в съответните юридически лица”, добави той.

Николов посочи, че ръководството на „Булгаргаз” е сменено след поредица от получени данни и проверки от страна на Българския енергиен холдинг. „Относно това дали някой се опитва да овладее енергетиката – за последните шест седмици няма сменен нито един изпълнителен директор на системните дружества”, подчерта министърът.

Според него цената на газа за януари е функция от поведението от ръководството на „Булгаргаз” и това, че предложените решения от тяхна страна са приети директно от КЕВР. По думите му повишението е могло да бъде 5%, вместо 30%.

„Естествено, че с поведението си са вдигнали цените. България разполага с два дългосрочни договора и с хранилището в Чирен. Управлението на тези договори и хранилището и възможните действия, които можеха да бъдат предприети, водеха до сценарий, в който повишението можеше да е 5%”, категоричен е министърът.

Според него вместо с цената на газа да се защитава общественият интерес – е защитен търговски. Чий – предстои да бъде изяснено.

Николов отчете, че цените на тока в Европа на битовия пазар са много по-високи. „Факт е, че енергийната криза е криза за цяла Европа. Тя не е само в България. Страната ни, с мощностите, с които разполага, балансира целия регион”, каза енергийният министър.

Той посочи дали е възможно общините, които изключват осветлението, и училищата, болниците и манастирите, които се сблъскват с проблеми заради високите цени да преминат на регулирания пазар на електроенергия.

„Не, не може да стане. Има краткосрочни и дългосрочни мерки. Краткосрочните са компенсациите, които са планирани. Дългосрочно, което трябваше да се направи много назад във времето, през следващите няколко месеца ще го направим – е всички административно директно или индиректно свързани бюджетни социални организации да преминат в общ пул, за да има предвидима цена”, уточни Николов.

Той засегна и сметките на студентите, живеещи в общежития, които заплащат високи сметки за ток поради факта, че сградите са регистрирани като юридически лица и са на свободния пазар. „Към момента те ще получат размера на компенсациите, който е валиден в цялата страна”, обясни министърът.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular