Friday, May 17, 2024
HomeРегионБлагоевградАПИ с важно предупреждение към шофьорите!

АПИ с важно предупреждение към шофьорите!

Дъжд вали в областите: Благоевград, Кюстендил, Перник, Пирдоп, Елин Пелин, Нови хан, Самоков и Костенец, сняг в участъци на АМ „Струма”

Шофьорите да тръгват с автомобили готови за зимни условия, тъй като се очакват снеговалежи в Северна и Северозападна България. За това предупредиха от Агенция “Пътна инфраструктура”.

Дъжд вали в областите: Благоевград, Бургас, Варна, Добрич, Кюстендил, Пазарджик, Пловдив, Смолян, Хасково, Шумен и Ямбол, както и в районите на Гълъбец, Пирдоп, Елин Пелин, Нови хан, Самоков и Костенец /в област София/.

Сняг вали в областите: В. Търново, Видин, Враца, Габрово, Ловеч, Монтана, Перник, Плевен, Разград, Русе, Силистра, Търговище и Шумен, както и в района на проход „Шипка“, също така в районите на Владая, проход Витиня, Драгоман, Петрохан, Гинци, Скравена, Враждебна, Обеля, Костинброд, Западна дъга, Банкя, Северна скоростна тангента, АМ Тракия, АМ Струма, АМ Хемус, Бистрица, Бучин проход, Рибката, Сливница, Вакарел, Слатина, Своге и Боровец /в област София/.

Пътните настилки са предимно мокри или заснежени и обработени, проходими при зимни условия.

Ограничена видимост поради мъгла: няма, сочи бюлетина на АПИ.

На 9 януари се очаква понижение на температурите, а в Северозападна и Северна България метеорологичната прогноза е за валежи от сняг и за увеличаване на снежната покривка.В 6 области – Видин, Монтана, Враца, Ловеч, Габрово и Софийска област, е определен жълт код за потенциално опасно време за снеговалежи и силен вятър, възможни са виелици и навявания. Агенция „Пътна инфраструктура“ апелира шофьорите, на които им предстои пътуване, да тръгват с автомобили с подходящи гуми, да карат със съобразена скорост и повишено внимание, да спазват необходимата дистанция и да не предприемат резки маневри.Блокирането на движението от превозни средства, които не са подготвени за зимни условия, затруднява пътуването на всички останали шофьори и работата на снегопочистващата техника.В поддържането на 20 000 км републикански пътища през зимните месеци участват около 3000 снегопочистващи машини – снегорини, техника за разпръскване на пясък и т. н. По опорните пунктове има инертни материали – сол, пясък, калциев двухлорид за обработка на настилките.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular