Tuesday, May 21, 2024
HomeРегионСапарева баняАрхиерейска литургия в манастира „Св. Стефан“ в Сапарева баня

Архиерейска литургия в манастира „Св. Стефан“ в Сапарева баня

 

Богородичните пости водят Белоградчишки епископ Поликарп в Дупница и Кюстендил

Белоградчишки епископ и викарий на Софийската митрополия Поликарп ще отслужи в сряда Архиерейска света Литургия в манастир „Св. Стефан“ в  град Сапарева баня.  След литургията ще бъде отбелязано и обновлението на храма след направения ремонт от игумена, архимандрит Серафим. Празничната литургия е насрочена за 9.30 часа.

Началото на Богородичните пости ще бъде отбелязано и в Кюстендил . На 2 август от 17:30 часа ще бъде отслужена Вечерня с Молебен канон на Пресвета Богородица в храм „Успение Богородично“,

На 3 август владиката Поликарп ще бъде в Дупница. От 17.30 часа той ще отслужи Вечерня в храм „Покров Богородичен“ в съслужение с местни свещеници.

Богородичният пост е един от четирите многодневни периоди на молитва и въздържание през годината.

През тези две постни седмици (1-14 август) Църквата молитвено се подготвя за празнуването на Преображение Господне и Успение на Пресвета Богородица, чествани всяка година съответно на 6 август и 15 август.

В първия ден на поста в храмовете се прави водосвет, а от 1 до 13 август на вечерните служби се отслужва Богородичен параклис. Смисълът на постите е в отказването от пороците и греховете.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular