Monday, May 13, 2024
HomeРегионПетричАсистентска подкрепа и топъл обяд за уязвими групи от община Петрич

Асистентска подкрепа и топъл обяд за уязвими групи от община Петрич

До края на месец април 200 потребители от община Петрич ще получават храна по програма „Топъл обяд в условията на Ковид 19“

Готово е проектното предложение на Община Петрич за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по ОП „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 година, проект „Патронажна грижа “.

Общински съвет вчера подкрепи кандидатстването по програмата, решението на съветниците е задължителна предпоставка при подаването на проекта. С „Патронажна грижа “ се дава възможност за предоставяне на почасови социално-здравни услуги в домашна среда на възрастни хора над 65 г. в невъзможност за самообслужване, хора с увреждания или поставени под карантина заради COVID-19. Те могат да разчитат на екипите на „Патронажна грижа “ за доставка на храни, лекарства и продукти от първа необходимост, закупени със собствени средства, както и за съдействие за неотложни административни услуги.

До края на месец април 200 потребители от община Петрич – социално слаби, самотноживеещи и бездомни, ще получават храна по програма „Топъл обяд в условията на Ковид 19“. Стойността на програмата за общината е малко над 47 хил. лв.

118 потребители с ТЕЛК от 70% нагоре ще могат да се възползват и от друга нова социална услуга – „Асистентска подкрепа“. Ще бъдат назначени 59 асистенти за тях, държавата обезпечава финансово годишната издръжка, която възлиза на 470 230 лв.

Община Петрич защити и финансиране в размер на 36 хил. лв. за закупуване на необходимо оборудване за кухнята на звено „Домашен социален патронаж“, което вече изхранва над 700 нуждаещи се лица дневно.

 

RELATED ARTICLES

1 COMMENT

  1. Похвално за Общината на гр.Петрич,че ще помогне на доста хора с обяд и др.помощ.НОВИНА ОТ ДНЕС:Голямо парче мазилка около 2 кв.м е паднало днес от 5-ти етаж на Инвалидната кооперация,точно върху входа за клиентите на закусвалня”СИМИДИТЕ”,помещаваща се на първи етаж, в която сграда на 1-ви етаж се помещават и аптека ТЕКО.Добре,че парчето мазилка,се е раздробило на по-малки,но доста парчета в/у керемидите на допълнително строеният/заварен/ покрив над закусвалнята,а и платнището на закусвалнята е омекотило удара на същите от толкова високо.Тротоара беше осеян с парчета мазилка.Закусвалнята ежедневно е посещавана от ученици,майки с деца и др.Дано никой не е пострадал.Кой трябва да потдържа тази сграда,като собственик-питат разтревожени минувачи?

Comments are closed.

Most Popular