Saturday, May 18, 2024
HomeРегионСапарева баняБазата на БДЖ в Паничище на крак за посрещане на украински бежанци!...

Базата на БДЖ в Паничище на крак за посрещане на украински бежанци! Желаещи от Варна – няма,  очакват се от  Слънчев бряг (ОБНОВЕНА)

Бежанците от района на морската столица  масово са отказали да бъдат настанени във ведомствени бази и да се качат на влака Варна- София

 

Към хижата ще бъдат насочени хора от други градове по Черноморието, капацитетът е до 120 души, съобщават от БДЖ

 

Около 80-сет украински бежанци се очакват да пристигнат в Паничище и да бъдат настанени във ведомствената база на БДЖ,  в курортното село, съобщиха от пресцентъра на Областна администрация –Кюстендил. „Хижата е в готовност за тяхното посрещане, след стартиралия план за разселването им  от Черноморските райони към вътрешността на страната. Процесът по организиране на тяхното извозване и настаняване към Паничище се извършва чрез Националния координационен център.  Предполага се, че престоят на бежанците ще бъде в рамките на обсега на действие на настоящата хуманитарна програма , която ще продължи до 31 –ви август”, уточниха от пресцентъра на Областна администрация, която чрез ОКЦ ще съдейства за настаняването на украинските бежанци на територията на област Кюстендил.

Същевременно голяма част от бежанците край Варна масово отказаха да бъдат настанени във ведомствени бази , разположени във вътрешността на страната. В неделя, в 10.30 ч. сутринта трябваше да започне превозването  им  от хотелите по Черноморието с бързия влак Варна – София.

От 250 украински бежанци, едва пет от тях заявиха желание да бъдат настанени в държавни бази. „ Мнозинството от тях ще си търсят да се настанят сами – в квартири, а други ще се върнат в Украйна”, това стана ясно от изявление на областният управител на Варна Благомир Коцев. По предварителна информация, на база проведената анкета сред украинците, настанени в комплексите около града, готовност да заминат бяха заявили между 200 и 250 души, предаде БТА. Много от тях в последния момент решават да не пътуват и да си търсят собствен начин на настаняване.

Ситуацията е динамична. Ведомствената база на БДЖ в курорта Паничище е в готовност да посрещне до 120-сет  души, колкото е капацитетът на хижата. На настанените ще бъдат поети разходите за нощувка, пълен храноден и транспорт от всички точки на страната, съгласно стартиралата национална програма,  чрез която базите и хотелите ще получават по 15 лева без ДДС за настанен бежанец. Персоналът има пълна готовност да ги посрещне и настани. Първоначалната идея беше към базата да бъдат извозени и настанени бежанци от района на Варна, но предвид случващото се там вероятно ще бъдат насочени хора от други градове по Черноморието. Действията по извозването и настаняването им се съгласуват от Националния координационен център”, съобщиха за „Вяра” от пресцентъра на БДЖ. От там не разполагат с точна информация дали и колко души от пристигналите  в София в неделния ден ще бъдат насочени за настаняване именно към базата в Паничище. „С повече информация ще разполагаме в понеделник, тъй като хората ще пристигнат късно вечерта” , уточниха от пресслужбата на държавните железници.

В следобедните часове на неделния ден стана ясно, че влак с 57  украински бежанци е отпътувал от железопътната гара в Бургас към София. Бежанците са настанени в два от вагоните на влаковата композиция. От столицата те ще бъдат превозени до Паничище, където ще бъдат настанени в държавната база, съобщи БТА, позовавайки се на пресцентъра на Областната управа в Бургас. 12 семейства са заявили, че ще се придвижат към базата в Паничище със собствен транспорт.Украинските бежанци са отведени до Бургас с автобуси от района на курорта Слънчев бряг, където бяха настанени в хотели. По информация на БНТ те са споделили,   че тази сутрин са били уведомени, че имат възможност да потеглят с влака и са предприели пътуване.

Базата на БДЖ е една от най-добре поддържаните в района на курорта Паничище. Центърът за възстановяване на кадри на железопътната компания разполага с два апартамента с по четири легла и дванадесет апартамента с по две легла, седем стаи с по четири легла, единадесет стаи с по три легла и четиринадесет стаи с по две легла. Всички стаи са обзаведени с хладилници и телевизори. Разполага с ресторант с лятна тераса, библиотека, дневен и нощен бар, зала за спорт, сауна и две конферентни зали за семинари с 20 и 110 места, просторни фоайета на всеки етаж и др.  Сградата се отоплява с локално парно и има постоянно топла вода. Центърът притежава международен сертификат за безопасност и хигиена SafeGuard . Почивна база “Паничище” работи целогодишно на свободен достъп. През лятото се организират излети в планината до близки хижи и забележителности в района. Условията за настаняване са повече от прекрасни, смятат местните хора и туристите в Рила. Те недоумяват кое в предложените условия за настаняване може да притеснява украинските бежанци, които сега са настанени край Варна и на които им се дава възможността да бъдат преместени в Паничище.

Припомняме, че в събота заместник министърът на транспорта Владимир Върбанов съобщи, че  първите 200 украински бежанци, които досега са живели в хотели във Варненско, ще бъдат насочени към различни бази в Рибарица и Паничище. Той уточни, че е създадена организация за превоза на всички украинци, които ще бъдат преместени от Черноморието към вътрешността на страната.

Приблизително 15 хиляди души пребивават в района на област Варна. По данни на областния управител Богомир Коцев  те са настанени в около 150 хотела. Украинците, които трябва да бъдат превозени до вътрешността на страната от Добричкия регион, са под 1000 души. Най-много са в Бургаско – около 10 000.

До момента в България са влезли 300 хиляди украински бежанци по данни на Държавната агенция за бежанците (ДАБ). Всички, които са пожелали временна закрила, са регистрирани. Предварителните данни от проведената сред чужденците анкета показват, че са я попълнили над 40 хиляди души.Според данните от анкетата 3 процента са бременни жени, 7 на сто хора са с увреждания, а около 10 на сто са с хронични заболявания, част от които са в лежащо състояние.

Хотелите в страната, изразили желание да се включат в новата програма за настаняване на бежанци, са малко над 500. Част от тях – около 300, са бази, в които вече има настанени украинци.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular