Sunday, May 19, 2024
HomeРегионДупницаБалановски рид над Дупница пламна от запалени стърнища

Балановски рид над Дупница пламна от запалени стърнища

Местността Балановски рид над Дупница пламна в полунощ. Изгорели са над 150 000 кв.м. сухи треви и храсти, няма пострадали хора и допуснати материални щети, съобщиха от ОД на МВР- Кюстендил. Пожарът е регистриран  в 23.59 , като причината е небрежно боравене с открит огън.

Екипи на пожарната са реагирали веднага, но силният вятър е спомогнал за неговото разрастване. От ОД на МВР напомнят за пореден път , че паленето на стърнища  е забранено, а виновните за възникване на пожари ще бъдат санкционирани с глоби.

От пожарната апелират към собствениците на имоти да проявят отговорност и да не боравят с открит огън, с цел обработване на земеделски площи. Пролетното време е предпоставка за усложняване на пожарната обстановка. РДПБЗН – Кюстендил, отчита увеличение на пожарите, причинени от палене на огън с цел обработка на ниви и градини,  водещо до сериозни последици за горския, полски и жилищен фонд.

Последният сериозен пожар на Балановски рид бе през 2019 –та година. Тогава изгоряха декари площи, а димът причини обгазяване на селото и част от кварталите в града.

RELATED ARTICLES

Most Popular