Friday, May 17, 2024
HomeКриминалниБарман и готвач от Перник се преквалифицирали в каналджии

Барман и готвач от Перник се преквалифицирали в каналджии

Пилотирали микробуса на авера си Денислав Борисов, натъпкан с 31 мигранти

Две пилотни коли са придружавали буса с нелегални мигранти, шофиран от перничанина Денислав Борисов. Те са управлявани от барман и готвач, които също са родом от миньорския град. Те са свързани и с други случаи на каналджийство  Това съобщи районният прокурор на Пловдив Чавдар Грошев. „Разпитани са лицата, управлявали тези автомобили. Двамата са от Перник – единият е барман, а другият – готвач. Пред разследващите те признали, че и друг път са превозвали бежанци”, заяви Грошев. Припомняме, че 23-годишният Денислав Борисов, служител на специализираните сили в СДВР бе хванат зад волана на микробус с 31 мигранти в него.

Той бе спрян в сряда около 8.30 ч. на магистрала “Тракия” край Пловдив. Бил облечен в полицейска униформа, а на въпрос на колегите си какво превозва, той не дал смислени обяснения. Легитимирал се със служебна карта, вероятно, разчитайки, че по този начин ще спре проверката. След като е задържан, Борисов обяснил пред разследващите, че станал каналджия, защото има кредит. Задържаният признал, че и друг път е участвал в трафик на чужденци. Задържан е за 72 часа.

„Вчера на полицая е повдигнато обвинение за това, че подпомага преминаването на чужденци. Той е признал вината си. Изразил е съжаление. Задържан е до 72 часа. Предстои внасяне на искане до съда за вземане на постоянна мярка задържане под стража”, заяви Чавдар Грошев.

Мигрантите пък обяснили, че са платили в Турция. За момента разследващите не могат да установят каква точно е дадената от тях сума, нито колко е трябвало да получи българският полицай.

Седем часа преди да хванат буса, управляван от полицая, в същия район е задържан друг микробус с 25 мигранти от Афганистан. Шофьорът е на 35 години от Харманли. Обяснил, че преди два дни е бил нает от двама турски граждани. Въпреки че разследващите все още не могат да докажат връзка между двата случая, общото е, че и микробусите с мигранти тръгнали от едно и също бургаско село и крайната им дестинация била границата ни със Сърбия.

Главният секретар на МВР Петър Тодоров потвърди, че по случая има още двама задържани. Той коментира дереджето в МВР със занижени критерии към хората, които попадат в системата. „За съжаление критериите за прием в МВР отдавна не са това, което би трябвало да бъдат. Вече броят на кандидатите не е толкова голям, колкото беше. Съответно критериите са занижени и това позволява в системата да влязат служители, които не отговарят на критериите”, заяви Тодоров.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular