Friday, May 17, 2024
HomeРегионБанскоБДЖ и Гражданско сдружение „За теснолинейката” организират атрактивно пътуване

БДЖ и Гражданско сдружение „За теснолинейката” организират атрактивно пътуване

Специален влак с организирана туристическа програма ще пътува по маршрут от гара Септември до гара Аврамово. Композицията тръгва в 10:45 ч, като в рамките на близо 8 часа са предвидени спирания на влака на няколко гари, където феновете на теснолинейката могат да научат още от историята и.

Това ще бъде второто подобно пътуване, организирано от БДЖ и Гражданско сдружение „За теснолинейката”, по случай  95-тата годишнина от потеглянето на първия влак по теснопътната жп линия Септември-Добринище.Родопската теснолинейка се движи по линия е с обща дължина 124,7 км. Тя свързва Горнотракийската низина, Родопите, Рила и Пирин.

По пътя си минава през живописното дефиле на Чепинска река, пресича Чепинското корито и се устремява към Аврамовата седловина, която разделя Рила и Родопите. Именно тук се намира и най-високата гара на Балканския полуостров – гара Аврамово, на 1267 м. над морското равнище. От там по поречието на река Места теснолинейката достига до полите на Пирин, където е и крайната ѝ гара Добринище.

RELATED ARTICLES

Most Popular