Saturday, May 18, 2024
HomeРегионРазлогБДЖ отменя влакове по теснолинейката, а чисто нов локомотив чака в депо

БДЖ отменя влакове по теснолинейката, а чисто нов локомотив чака в депо

Заради проблемите от страна на ИАЖА националния жп превозвач губи клиенти по най-посещавания ни жп маршрут

За постоянни промени в разписанието на емблематичната Родопска теснолинейка и отмяна на пътуванията от Добринище, алармират от сдружението “Родопската теснолинейка”. В понеделник влака от Добринище не потегли и това предизвика остра реакция от жп ентусиастите, които от години работят за развитието и популяризирането на малкото влакче сред планинските красоти. 

“Във връзка с увеличилия се драстично брой ОТМЕНЕНИ влакове по теснолинейката през последните дни поради ЛИПСА НА ДОСТАТЪЧНО ТЕХНИЧЕСКИ ИЗПРАВНИ ЛОКОМОТИВИ, напомняме, че изцяло МОДЕРНИЗИРАНИЯТ ЛОКОМОТИВ на снимката СТОИ В ДЕПОТО напълно ГОТОВ ЗА ДВИЖЕНИЕ, но СЪС ЗАБАВЕНИ ДОКУМЕНТИ от Изпълнителна агенция “Железопътна администрация” към Министерство на транспорта, което не позволява на БДЖ да го използва!”, написаха на фейсбук страницата си от сдружението.

В същото време националният жп превозвач има изключително хубав теснолинеен локомотив от 77-а серия, който е преминал през пълна модернизация в русенския завод “Експрес Сервиз”. Там старата машина е претърпяла пълна промяна – сменени са почти всички основни агрегати, получила е и нов американски двигател от “Катерпилар”. Модернизираната машина е тествана от БДЖ още преди два месеца и показа впечатляващи резултати, но все още не е пусната в експлоатация, съобщава OFFNEWS.

Въпреки че ремонтираният теснолинеен локомотив е преминал успешно всички тестове и товарни проби, секторният регулатор Изпълнителна агенция “Железопътна администрация” (ИАЖА) не го пуска в експлоатация и изисква от БДЖ да им бъдат предоставени огромно количество документи, а освен това според чиновниците подобренията по въпросната машина са толкова много, че на практика това не е същия локомотив, а нов, който трябва да се пререгистрира и препломбира. Именно това е аргументът на службата да не разреши машината да се движи, уточняват от изданието. Случайно или не “промяната” в ИАЖА след идването на новото правителство и новия министър Николай Събев изобщо не се случва.

Сегашните проблеми, които ИАЖА създава около пускането на супер модернизирания локомотив, на практика са жесток удар по самите БДЖ. Именнно теснолинейката Септември – Добринище е най-посещаваният жп маршрут у нас, който освен редовни пътници привлича и големи групи туристи от страната и чужбина. Така приходите на националния жп превозвач със сигурност ще пострадат, както и реномето на БДЖ, което и без друго е сринато.

RELATED ARTICLES

Most Popular