Saturday, May 18, 2024
HomeРегионДупницаБез Ковид лекарства в аптечната мрежа на Дупница

Без Ковид лекарства в аптечната мрежа на Дупница

  • Фармацевти от Кюстендил: Хората са много уплашени, презапасяват се, а нужните лекарства ги няма

От няколко дни на пазара липсват антибиотици и препарати за разреждане на кръвта, които се изписват за лечение на Ковид-19. Това установи репортерска проверка на в. „Вяра” в аптечната мрежа на града. Известните вече препарати, които са част от утвърдения протокол за лечение на коронавирус като “Авирон рапид”, “Азитромицин”, “Азакс” и “Сумамед”, са изкупени и няма нови доставки, разказаха местните фармацевти. На пазара липсват и всички нискомолекулни хепарини, които служат за разреждане на кръвта. „Търсенето е много голямо, но препаратите са на отказ от всички големи фармацевтични складове и дистрибутори. Връщаме болни хора или техните близки, като ги съветваме да се свържат отново с лекуващите лекари за предписване на заместваща терапия”, споделиха в аптеките. Част от препаратите са български, но други са турско или словенско производство и предвиденият внос не покрива изключително завишеното в момента търсене. „Голяма част от проблема възникна, след като в интернет пространството се появиха „измислени” схеми за лечение на Ковид-19. В рамките на два дни се изкупиха огромно количество препарати от здрави хора, които решиха да се презапасят и да заредят чекмеджетата си вкъщи, в случай че им потрябват”, разказа местен фармацевт. „За съжаление много от хората се лекуват по телефона и нямат рецепта от общопрактикуващия лекар или специалист. Това прави непроследим процеса за необходимостта от закупуване на определени препарати”, коментираха местните специалисти по фармация. В момента в наличност са всички необходими витамини, които съпътстват лечението от коронавирус.

Репортерска проверка в Кюстендил също установи, че в аптечната мрежа липсват голяма част от лекарствата, изписвани за Ковид. По-малките аптеки получават на седмица по 3-5 опаковки, които свършват за час. „При по-големите вериги аптеки от тези лекарства се доставят с кашони. По-малките, които са и по-посещавани, опаковките се броят на пръстите на едната ръка.  Това не трябва да се случва”, допълват хора, работещи в аптеки. Фармацевтите в града изразиха недоволство от въведения коридор за хора над 65 години от 13,30 до 16,30 ч., тъй като по това време те си почиват или гледат сериали и тръгват да пазаруват чак след 17 часа. “В първия ден в този часови пояс в нашия обект не дойде нито един човек над 65 г. Ако трябваше да спазваме заповедта, значи за 3 часа в аптеката нямаше да влезе абсолютно никой. Как да върна родител, дошъл за бинт, тъй като детето му се е порязало, или някой, дошъл за мазило или мехлем за изгаряне?”, казаха служители в една от аптеките в града. „Като цяло хората са много уплашени, презапасяват се, а нужните лекарства ги няма и на склад”, допълниха фармацевти. Повечето от тях признаха, че са се срещали очи в очи със заразен, решил сам да си напазарува и дори го е споделил пред тях.
“Нищо не е както трябва. Заразени има, увеличават се, а лекарства не! Кой е виновен, кого да питаме защо липсват медикаменти?”, каза един от собствениците на аптека и добави, че на моменти мрази и съжалява за това, което работи.

 

Екип ВЯРА

 

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular