Tuesday, May 21, 2024
HomeСпорт„Беласица” победи ФК „Кюстендил” и запази второ място в ЮЗ трета лига

„Беласица” победи ФК „Кюстендил” и запази второ място в ЮЗ трета лига

Над 1000 души изгледаха мача от 18-ия кръг за първенството на ЮЗ трета лига между отборите на местния „Беласица” и ФК „Кюстендил” на стадион „Цар Самуил” в Петрич. Тази среща беше от изключително важно значение и за двата отбора, които до момента бяха с по 38 спечелени точки и деляха второто място във временното класиране на групата.
Срещата започна с натиск на домакините. Първото си сериозно положение те сътвориха в 8-ата минута, но до гол не се стигна, защото бившият страж на „Беласица”, сега с фланелката на ФК „Кюстендил”, Захари Димитров спаси по невероятен начин удара на Патрик Попов. В 13-ата минута Атанас Чепилов се устреми по десния фланг, слаломира с кълбото около 30 метра, видя свободния Патрик Попов и му насочи топката, но нападателят се позабави и проигра головата ситуация. В 14-ата минута феновете на „Беласица” ликуваха, след като станаха свидетели на една атака, сравнена с английски тип, след като бързоногият Живко Димитров-Малкия Ромарио центрира отлично топката в наказателното поле на гостите и там Патрик Попов с глава в стил „Роналдо” отклони майсторски кълбото в далечния ляв ъгъл на Захари Димитров за 1:0. Две минути по-късно Йордан Тодоров видя устремилия се отдясно петрички защитник Атанас Чепилов, насочи му кълбото, но последващото центриране не бе точно и ситуацията не се реализира.

Три минути по-късно след атака, започната от Атанас Чепилов, продължена от Марти Таушанов, последва остро центриране от страна на домакините, но нямаше кой да отклони кълбото в мрежата на Захари Димитров. Първата си сериозна опасност гостите сътвориха в 22-рата минута, след като Евгени Гроздин от фаул центрира в наказателното поле на „Беласица”, Александър Александров-Аци отклони майсторски топката, но намесата на петричкия вратар Кирил Георгиев бе навременна и изби кълбото в корнер. В 34-тата минута домакините проиграха още едно чисто голово положение след триходова комбинация, започната от Йордан Тодоров, продължена от Патрик Попов и насочената топка към Марти Таушанов, вместо да влезе отблизо в мрежата, излезе в аут. Две минути по-късно Виктор Анастасов от гостите със страхотен шут от около 15 метра изпрати топката на сантиметри отляво на петричката врата. В 43-тата минута Симеон Бояджиев се намеси навреме и спря устремилия се Виктор Анастасов, преди да обстрелва вратата на „Беласица”.
През втората част на срещата футболистите на гостите заиграха по-добре и търсеха начин за изравняване на резултата. В 55-ата минута Симеон Бояджиев видя устремилия се Димитър Илиев и с последни усилия го спря, като отклони посоката на топката. В 57-ата минута Кирил Вълов изведе удачно Димитър Илиев и опитният нападател от 7-8 метра насочи топката неточно срещу Кирил Георгиев. Нов успешен опит на Симеон Бояджиев в 66-ата минута, след като спря пред наказателното поле Виктор Анастасов от ФК „Кюстендил”. В 75-ата минута Вальо Костов от домакините изби топката от краката на Аци, преди да обстрелва вратаря Кирил Георгиев. В 85-ата минута Адриан Бачовски от гостите падна артистично в наказателното поле на „Беласица”, търсейки дузпа, но безупречният в този мач главен арбитър Димитър Буров не се хвана на въдицата му и съвсем справедливо го декорира в жълто за симулация. Последната чиста голова ситуация за отбора на „Беласица” бе в 87-ата минута, когато Атанас Чепилов овладя кълбото, напредна, насочи го към Александър Смилков, който стреля силно към противниковата врата, но до гол не се стигна.
Очакванията на футболен Петрич тази среща да бъде ръководена на нужното равнище от страна на главния съдия Димитър Буров се оправдаха. Той следеше много отблизо събитията на терена и реагираше мигновено при всяко едно нарушение. Благодарение на неговото орлово око и опит не се стигна до отсъждане на дузпа, която в 85-ата минута Адриан Бачовски беше замислил, падайки артистично в наказателното поле на домакините. Ненапразно след мача Димитър Буров беше аплодиран бурно от зрителите и поздравен от треньори и футболисти на двата отбора. Изключително приятно впечатление направи изпращането на Димитър Буров точно на изхода на стадион „Цар Самуил”, където беше ядрото на феновете от „Комити”. Той им благодари и им пожела само радостни мигове до края на първенството с любимия им отбор.
Така след тази победа в дерби мача отборът на „Беласица” заема второто място във временното класиране с 41 точки, с 4 по-малко от временния водач „Балкан” (Ботевград), който завърши у дома 2:2 срещу „Вихрен” (Сандански).
След мача старши треньорът на „Беласица” Николай Николов коментира: „Напълно заслужена победа срещу един много добър отбор, изграден от класни футболисти. Напоследък привлякоха и Димитър Илиев, който е с над 300 мача в „А” група. Доволен съм от изпълнението на указанията ми от страна на футболистите по време на мача. Имаше много борба и агресия на терена. В отделни моменти оставяхме гостуващия тим да владее топката, за да се готвим за контраатаки. Все пак от четирите чисти голови положения успяхме да реализираме едно, което се оказа достатъчно за спечелване на трите точки. Съдийството беше справедливо. Пуснах футболистите в почивка до вторник”.
Старши треньорът на ФК „Кюстендил” Мартин Йорданов отбеляза: „През първата част на срещата отборът на „Беласица” беше далеч по-добрият на терена. Тогава ни отбелязаха и гола. След почивката заиграхме по-добре, но не успяхме да си реализираме головите положения. Не се отказваме от борбата за атакуване на първото място. Според мен 5-6 отбора ще водят битка за лидерското място в таблицата, между които сме и ние”.
„Беласица”: Кирил Георгиев, Атанас Чепилов, Валентин Костов, Атанас Димитров, Аспарух Шамкалов, Иван Марчев, Симеон Бояджиев, Марти Таушанов, Живко Димитров, Йордан Тодоров, Патрик Попов /Александър Смилков, Кирил Киров, Мартин Русков, Димитър Иванов/
ФК „Кюстендил”: Захари Димитров, Марио Евтимов, Александър Александров, Любомир Граминов, Виктор Анастасов, Кирил Вълов, Димитър Илиев, Евгени Гроздин, Евгени Зюмбулев, Денислав Велинов, Адриан Бачовски / Димитър Благов, Ивайло Стоянов/Ташко СУЛЬОТОВ

RELATED ARTICLES

Most Popular