Sunday, May 19, 2024
HomeРегионДупницаБистрица посрещна Великден с хоро на мегдана

Бистрица посрещна Великден с хоро на мегдана

Празнично хоро извиха в Бистрица на Великден. Както е било в миналото, за да отбележат големия християнски празник заедно, на мегдана в дупнишкото село се стекоха възрастни идеца, които над 4 часа играха кръшните народни танци. В програмата, подготвена от местното читалище, се включиха танцовата група „Самодиви”, със 7 нови хора, научени в последната година, певческата смесена формация „Зуница”, която също има нов репертоар.

Деца от клуб „Бистричанче” рецитираха стихотворения, свързани с Великден, и пяха песни, посветени на празника. Присъстващите се насладиха и на песните на квартет „Бистричанка”, който от два месеца иманова певица. Това е Димитринка Паликарска, която е директор на детската градина в село Яхиново и съпруга на архиерейския наместник на Дупнишка духовна околия Георги Паликарски.

С музика на живо в празненството се включи оркестърът на Васил и Димитър Крекманови. По време на празника имаше и състезание, при което бе избрано яйце – бияч. Това е втората поредна година, в която бистричани посрещат Великден с хоро на мегдана в планинското село.

 

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular