Sunday, May 19, 2024
HomeРегионДупницаБистричани: Хората се умориха да ходят на избори, дано се сформира кабинет

Бистричани: Хората се умориха да ходят на избори, дано се сформира кабинет

Изборният ден в дупнишкото село Бистрица премина спокойно. В следобедните часове през машините за гласуване бяха минали немалко жители.
От изборните комисии заявиха пред „Вяра“, че не са имали никакви проблеми нито със самите машини, нито избирателите са имали сериозни спънки с устройствата.
„Хората се справят много лесно с машинното гласуване, а ние помагаме на тези, които срещнат някакви трудности“, заяви председателят на 48-а изборна секция, която се намира в кметството на селото.

Спас Златев

В другата секция, която е в близост до църквата на Бистрица, имаше доста хора, които чакаха да упражнят правото си на вот. От избирателната комисия и там заявиха, че денят протича съвсем спокойно.
Бистричани пък се връщаха от урните с надеждата, че бъдещето на България ще бъде по-добро след поредните избори.
„Гласувах за една промяна към положителен аспект. Надявам се тези горе, които ги избираме, да се вразумят. Преди да влязат в Народното събрание и Президентството, те трябва да прочетат това свято нещо, което го пише на сградата на парламента – „Съединението прави силата“. Но това не е само една химера, а действие. Трети път гласувам машинно и нямах проблеми при вота. Все пак благодаря на комисията, която съвсем умерено и толерантно ми помогнаха. Единствено се позачудих при т.нар. „преглед“, но не сбърках никъде“, коментира бившият председател на читалище „Светлина“ Симеон Симеонов.


Общественикът е на мнение, че хората са се отегчили от изборите през няколко месеца.
„Нещата обаче са комплексни. Слушах преди няколко години как на местните избори в Испания избирателната активност е била 76%. Ние тук не гласуваме, а чакаме някой да ни оправи нещата. Но и това не се получава. Дано тези, които ще влязат като депутати и лидерите на партиите, се разберат и най-накрая да имаме правителство. Хората очакват с нетърпение да имаме кабинет и народни представители, които да извършат промяна в България. Аз не се съмнявам, че такава ще настъпи, но не може само да се парадира с това, а трябват и реални действия в тази насока и наистина да почувстваме тази промяна“, завърши Симеон Симеонов.

Цветанка Михайлова

„Аз гласувах за промяна. Според мен хората се умориха само да ходят на избори. Затова всички искат по най-бързия начин да има работещ парламент и редовно правителство. Те трябва да са в интерес на хората в България и децата на много от тях, които отидоха да си търсят късмета в чужбина. Трябва да бъде направено така, че тези млади и активни хора да си дойдат у дома. Трябва да има повече уважение и любов към хората. Дано да се случи така, че да живеем все по-добре в България и да си помагаме все повече. Имам надежда, че ще се сформира правителство, независимо кои ще бъдат първи, втори и трети на тези избори“, коментира Спас Златев, който е бивш кмет на с. Бистрица и директор на ВиК.

Дюлка

Той допълни, че изобщо не се е затруднил с машинното гласуване, тъй като е технически грамотен и е свикнал да работи с лаптоп, таблет и компютър.
Бистричанката Цветанка Михайлова в момента е със затруднено придвижване, а секцията, в която трябва да гласува, не е близо до дома й. Затова тя за първи път няма да упражни правото си на глас, но е категорична, че ще бъде много хубаво, ако повече хора успеят да гласуват.
„На всички избори досега съм гласувала, но днес няма да мога да отида и да дам своя вот. Придвижването ми е затруднено в момента и не съм в състояние да отида до секцията, за което съжалявам. Важно е да се гласува и всеки, който има възможност, трябва да го направи. Сигурно и на хората вече им омръзна да гласуват през 3 месеца. В края на краищата в парламента най-накрая трябва да се разберат и да има компромиси от всички страни. На никой не му харесва да гледа как почнат да се карат и да казват какво не им харесва един в друг. Много се съмнявам и след тези избори да има правителство. Дано не съм права и успеят да се сработят в името на България“, каза Цветанка Михайлова.

Славчо

На една пейка в близост до кметството на селото бяха седнали съседите Дюлка и Славчо. Те коментираха изборния ден и изразиха надежда, че след вота ситуацията в страната ни ще се подобри.
„Гласувахме с моя мъж още рано-рано, бяхме сред първите. Не съм добре със зрението и ми беше малко по-трудно, но се справих. Имах някои въпроси покрай гласуването с машините, но хората в секцията бяха много любезни и ми помогнаха. Надявам се след тези избори бъдещето ни да е по-добро. Важно е да се гласува, но на хората май вече им омръзна. Мъжът ми дори се смееше, че след няколко месеца отново сме на избори“, каза 80-годишната Дюлка.
„Нямах никакви затруднения и гласувах много бързо, отне ми по-малко от минута. Гласувах за промяна и България да мръдне напред, защото нещата не са много добре. На мен също ми писна да ходим по избори през няколко месеца, ама като гледам, може би след Нова година пак ще се стигне до ново гласуване“, коментира пък Славчо.

Димитър ИКОНОМОВ

 

RELATED ARTICLES

Most Popular