Friday, May 17, 2024
HomeРегионБобов долБобовдолското читалище „Миньор 2006“ с отличие от „Малешево пее и танцува“

Бобовдолското читалище „Миньор 2006“ с отличие от „Малешево пее и танцува“

 Самодейците спечелиханаградата за съхранение на традициите

Самодейци от Бобов дол  спечелиха престижно отличие от Международния фолклорен фестивал „Малешево пее и танцува“, проведен преди дни в Микрево. Певците, музикантите и танцьорите от читалище „Миньор 2006“ завоювахаединствената по рода си награда за принос за съхранение и популяризиране на традициите.

„Нашите изпълнители впечатлиха публиката и журито с начина, по който представят българския фолклор, и с костюмите. Те показват българските традиции в оригиналния им вид, няма нищо осъвремененои привнесено. Носиите също са изработени така, че да са максимално близо до автентичните. При нас няма камуфлажни облекла. Костюмите са ушити, като е взаимствано от някогашни модели. Жените от клуб „Зуница“ бяха с най-оригиналните костюми, каквито са се носели в Самоковския край, изработени по автентичен модел. Литаците на останалите самодейкиушихмев читалището, сами направихме бродериите, за да пестим средства. Знаете, че те не достигат на читалищата. Въпреки това за последните 7-8 години за носии бяха осигурени около 100 000 лв. Успехът е резултат на професионализма и работата на невероятните ръководители,на дисциплината на децата и на помощта на родителите им, на старанието навъзрастните самодейци. Изключително горди и щастливи сме от наградата, тъй като конкуренцията беше много голяма. Имаше 2500 участника от страни като Франция, Хърватска, Сърбия, Македония.Високата оценка бе дадена от  5 – членно жури  с председател доц. д-р Наталия Рашкова. В комисията са още дългогодишният хореограф на ансамбъл „Пирин“ –Благоевград,Кирил Апостолов,  д-р Петьо Кръстев, вокалният педагогИлияна Найденова ихореографът Любомир Марянски. Те бяха очаровани от това, че  наистина представяме неподправен фолклор, че са приобщени толкова много деца. На сцената бяха 60 участници, най-малкият от които – Християн Ранов от групата по вокално пеене, е на 3 години и 10 месеца“, каза председателят начиталищното настоятелство Иванка Цурева.

Участниците във фестивала са оркестърът с ръководител Боян Боянов, Школата по народно пеене, ръководена от Димана и Боян Боянови, Танцов клуб „Зуница“, Детският танцов състави Фолклорният ансамбъл „Бобов дол“, ръководени от Васил Георгиев.

От читалището се похвалиха и с постиженията на част от музикантите по време на фолклорния конкурс „Пауталия“ в Кюстендил. За отлично представяне тамбуристите Ивана Туджарова, Велислав Иванов, Божидара Красимирова и Памела Николова са наградени с еднократни стипендии, които ще им бъдат връчени на празника на Бобов дол – 27 октомври.

Юлияна КОЛЧАКОВА

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular