Friday, May 17, 2024
HomeРегионРадомирБоза ще тече от фонтан в Радомир

Боза ще тече от фонтан в Радомир

Радомир посреща празника на града на воден режим

Изработен е проект за фонтан на бозата в Радомир, съобщи в интервю за БТА кметът на общината Пламен Алексиев. Той се реализира чрез местната инициативна група и ще бъде постоянно действаща експозиция. От фонтана ще тече боза, на две-три места ще са монтирани кантарни устройства, с чиято помощ всеки може да изпие чаша с резливата напитка. Автомат срещу монета от 1 лев ще предоставя по една кана с боза. Ще има павилион, разказващ историята на бозата, реклама на всички туристически обекти, на природните забележителности на общината.
Още един голям проект подготвя за реализация община Радомир, необходимо е да мине конкурсната процедура. “Имаме макетна фигура на цар Гаврил Радомир. Убедени сме, че градът носи името на този владетел и това не са само легенди. Много ми се иска да бъде символ на нашия град”, сподели кметът. Все още обаче не е намерено подходящо място на бъдещия монумент.
Радомир посреща празника на града на воден режим, коментира още Пламен Алексиев. Живителната течност не достига и в доста от селата. Общината кандидатства за подмяна на довеждащия водопровод. От 130 л/сек., подавани от помпите при каптаж “Опалово”, след преминаване по довеждащата тръба в града влизат едва 60 л/сек. От този водопровод се водоснабдяват ниската зона на Радомир, част от високата зона посредством помпа, кв. “Върба”, селата Борнарево и Николаево. “В него се губи много вода, при две-три аварии се изпразват резервоарите и след това не може да се качи до високите етажи. Нашите блокове са с доста денивелация в кварталите “Арката” и НОЕ и хората остават без вода”, каза Алексиев. Проектът за реконструкция на довеждащия водопровод е дарен на “ВиК” ООД – Перник с решение на Общинския съвет. Внесен е в Министерството на финансите, в МРРБ, но финансиране не е осигурено. Без този водопровод съществува сериозен риск за цялата водоснабдителна система на Радомир, затова се надявам най-накрая да бъдат предоставени средства, посочи кметът.
В момента Радомир ползва два водоизточника на помпажи – “Сиреняците” в село Стефаново и “Опалово” в село Друган. “Нямаме водоизточник над града, нито язовири, не черпим от каптаж “Врелото”. Навсякъде сме на помпи, което оскъпява водоползването – и в Радомир, и в селата Дрен, Гълъбник, Кондофрей, Извор и др.”, уверява Алексиев. По думите му общинското ръководство прави всичко възможно да продължи втория етап на изграждане на водопровода в селата Извор, Жедна, Негованци, също и дострояването на нов разпределителен водопровод, с който да бъдат сведени авариите до минимум.
Започва ремонт на 50 км улици и пътища в общината, разширява се капацитетът на детска градина “Слънце”, ще се изградят нови паркоместа, очаква се нов промишлен инвеститор. Радомир се оформя като бъдещ транспортен център при пускане в експлоатация на високоскоростния жп коридор до София и връзката му с метрото на Горна баня. Тогава разстоянието Радомир-София ще се изминава за 30 минути, доволен е Алексиев.

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular