Friday, May 17, 2024
HomeНовиниБългарияБорисов: Договорът между АЕЦ „Козлодуй” и „Уестингхаус Електрик Швеция“ е поредната стъпка...

Борисов: Договорът между АЕЦ „Козлодуй” и „Уестингхаус Електрик Швеция“ е поредната стъпка на България за диверсификация

Подписването на договора с „Уестингхаус Електрик Швеция“ днес е поредната стъпка на България за диверсификация, отбеляза министър-председателят Бойко Борисов. Премиерът участва в церемонията по подписването на договора между АЕЦ „Козлодуй” и компанията „Уестингхаус Електрик Швеция“ за разработване на анализи на безопасността за лицензиране и внедряване на алтернативен тип ядрено гориво за блок 5 на ядрената централа у нас. Договорът поставя началото на втория етап от процеса по лицензиране на ядрено гориво за 5-и блок на АЕЦ „Козлодуй“ в изпълнение на програмата за диверсификация на доставките на свежо ядрено гориво.

Процедурата по лицензиране на алтернативно ядрено гориво у нас се реализира със съвместната работа на експерти с доказан опит в областта на ядрената енергетиката от България, САЩ и Швеция.

Договорът днес беше подписан от изпълнителния директор на АЕЦ „Козлодуй” Наско Михов и вицепрезидента и управляващ директор на „Уестингхаус Електрик Швеция“ Азис Даг. „С договора, който днес сключихме, направихме още една важна стъпка в изпълнение на Европейската стратегия за енергийна сигурност, част от която е цялостно диверсифициране на ядрените доставки и услуги за всички атомни централи в Европейския съюз“, заяви в рамките на церемонията изпълнителният директор на АЕЦ „Козлодуй“ Наско Михов. Той изрази увереност, че сътрудничеството с Уестингхаус и занапред ще продължи да се развива за доброто на българската ядрена енергетика.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular