Saturday, May 18, 2024
HomeНовиниБългарияБорисов към МВР: Думите нямаме пари за бензин или нафта не искам...

Борисов към МВР: Думите нямаме пари за бензин или нафта не искам да ги чувам

Премиерът нареди да се дадат 5 млн. лева за бензин и 10 млн. за летни униформи на полицаите и изпрати директорите на дирекции на проверки при опашките за лични документи

 

Думата нямаме пари за бензин или нафта, не искам да я чувам, заяви премиерът Бойко Борисов на Национално съвещание на ръководството на МВР. Борисов нареди да се дадат 5 млн. лева за бензин на полицаите, както и около 10 млн. за летни униформи. Той изпрати директорите на дирекции на проверки при опашките за лични документи.

„Винаги има още какво да се желае. За съжаление, много работа се свършва, но усещането за работата на полицията е като отидеш да си извадиш някакъв документ. Това, което констатираха проверките, не знам как е допуснато. Ще ги оправим нещата. Там беше кристален израз на безхаберие. 90 тона алуминиеви табели стоят. МВР има 700 души изчислителен център.

Откъде накъде държавното електронно обслужване се занимава да ви прави връзката с прокурора и останалите дирекции. Друга дирекция – 1300 души, управлява собствеността. Тормозите гражданите зверски. Лична карта с акт за раждане. Защо ви е този акт за раждане? С по един документ да съхраним, 26 млн. часа харчат хората да се редят по опашка“, изреди Борисов. По думите му с тази административна тежест няма да се прави компромис.

„Пишете в тефтерите и отивате. Всеки ден искам директорите да отиват на по едно гише произволно. Паралелно с това пращаме хората в кафетата на КАТ и там става ужас“, заръча премиерът.

По повод битовата престъпност той допълни, че ще назначават хора, както са поели като ангажимент.

„Стигнах до извода, че не трябва да има лимит. Разбира се, да не се мине до другата крайност да почнете да крадете бензина и нафтата. Средно 123 км минава на ден един патрул. Колкото пари допълнително изразходите, както направих с ин-витрото, директорите носят отговорност за маршрутите, ще ви го платя отгоре. Думата нямаме пари за бензин или нафта, не искам да я чувам. Най-голямата сметка, която направих са още 4-5 млн. лв. на година“, добави Борисов.

От един месец работим и по контрабандата на горива. Оказа се, че виновни няма. Нещо не ни излизаше сметката, каза още премиерът Бойко Борисов.

„Оказа се, че има Институт по метрология, който има задължение да отиде и да сложи пломба на колонката. До него стои обаче Агенция по метрология. Работата й е да отиде и да види дали институтът е сложил пломбата правилно. След това идва бензиностанцията, където се оказа, че има 7000 ведомствени бензиностанции. Повече, отколкото в Русия. След това има софтуер в самата бензиностанция, който праща количествата, които е продала“, коментира Борисов.

По думите му софтуерът и манипулацията му не ги контролира никой. „Към данъчните отиват цифри, които изобщо нямат общо с продадените количества. При проверките, всичко изглежда законно. От 900 проверени бензиностанции, 900 софтуера манипулират. За съжаление, даже един човек се самообеси. Убеден съм, че 1,3 млрд. лв. ще съберем с общите усилия. Томислав Дончев готви Закон за горивата. Съпротивата ще е голяма, но се надявам до края на юли месец да приключим с всички поправки на закони и наредби и да можем да кажем, че литър контрабандно гориво не трябва да се допусне“, обясни премиерът.

За административната тежест той заяви, че се пращат хора в кафетата около КАТ.

„Нарочно те като мечка на „Витошка“ излизат да ги видят и в кафетата стават ужас. Всичките лобисти, прекупвачи, тези, които взимат по 200 лв., за да изкарат на човека документ, върлува корупция“, коментира Борисов.

По думите му контрабандата на цигари сега е под 8%, а е била 34%. „Тази година при натиска, да я свалим до 5-6% е абсолютно задължително и възможно. Правите го добре. Затова ви благодаря“, посочи той.

Борисов коментира и проблемите, свързани с протеста на полицаите, насрочен за 5 юли с искане за по-високи възнаграждения.

„Миналата година, скъпи мои, благодарение на това безумие „Белене“, 3 млрд. лв. Вместо да ви дам за униформи и заплати, за Москва заминаха 1,3 млрд. живи лева. Ако не бях дошъл аз, да спра безумието на Драго Стойнев да проуча реактор за „Козлодуй“ за още 10 млрд. лв., с кой щяхте да си говорите? Общо миналата година 2,5 млрд. заминаха за американските централи. Платихме 3,6 млрд. живи пари за КТБ. И службите, и всички други имат вина. Я сметнете как ще изглежда МВР, ако не сме платили тези пари“, призова министър-председателят.

Той декларира, че иска да повиши както заплатите на полицаите, така и на военните, и на учителите.

„Само че ме задължиха да купувам „Грипени“-и на последното заседание на МС, 800 млн. лв. за фрегати. Кой по-първо да стачкува? Явно сме призвани само да събираме пари и да се разплащаме за чуждите грехове. По-добре от нас, никой не го прави, защото досега никой не плаща“, обобщи Бойко Борисов.

Главният прокурор Сотир Цацаров, който също участва в заседанието, пък каза:

„Отчитаме добро взаимодействие с ГДБОП. По отношение на Национална полиция бих казал същото, с едно изключение. Икономическа полиция обаче е в състояние на пълно заспиване и затишие. От предадения ни списък се оказа, че има над 50 дублирания. Трудно можем да бъдем излъгани. Работата на Икономическа полиция е в пълна летаргия“.

RELATED ARTICLES

Most Popular