Friday, May 17, 2024
HomeРегионПерникБрезник е златен за регистрация на кола

Брезник е златен за регистрация на кола

Регистрирайте колата си в Брезник за най-нисък данък. Това показва изследване на Института за пазарна икономика. „По принцип над половината от общините в България държат данъка върху колите на най-ниските възможни нива, но сравнението между  София и Брезник е в полза на Брезник”, каза Адриан Николов от ИПИ.

Областите Видин и Монтана са с най-ниските местни данъци, които също са подходящи за минимизиране на разходите по личните МПС-та.

На другия полюс е община Созопол, в която дерат по най-много кожи от местните данъкоплатци. Според композитния индекс на данъчната тежест в 265-те български общини на Института за пазарна икономика, със стойност 80.3 Созопол държи палмата на първенството.

“Равнищата на пет наблюдавани от ИПИ местни данъка са нормализирани и усреднени за всяка община. Те са поставени на скала от 0 до 100, където 0 е най-ниската допустима от закона данъчна тежест, а 100 – най-високата. Реалните индекси на всяка община попадат в границите на двете конструираните за целите на сравнението виртуални общини, прилагащи съответно най-високи и най-ниски допустими разрешени ставки за всички от разглежданите данъци”, поясни още Адриан Николов.

На второ място след Созопол е „обичайната заподозряна” Столична община, при която обаче данъчната тежест от 68.4 пункта е осезаемо по-ниска. На следващите места се нареждат предимно общини по Черноморието с ниво на индекса над 60: Варна – 64.7, Приморско – 64.7, Пловдив – 63.8, Поморие – 63, Бургас – 62.9, Царево – 60.9 пункта.

Общините с най-ниски данъци са Калояново (19.4), Медковец (19.5) и Брезник (20.4), а областите с най-ниски ставки са Видин и Монтана.

Конкретните данъци, които се включват в индекса, са:

  • данък върху недвижимите имоти – нежилищни имоти за юридически лица;
  • данък върху възмездно придобиване на имущество;
  • данък върху превозни средства и леки автомобили с мощност над 74 kW до 110 kW (включително);
  • годишен патентен данък за търговия на дребно до 100 кв.м. чиста търговска площ на обект;
  • данък върху таксиметровия превоз на пътници.

Ако погледнем назад във времето, можем да видим колко често са били променяни данъци през годините. Забелязва се тенденцията местни данъци да не бъдат променяни в години на местни избори като 2015 г. и 2019 г., както сме коментирали и преди. Впечатление прави и още нещо: колкото повече наближава изборната година, толкова по-малко общини са склонни да увеличават местните данъци.

За тази година има 57 случая на увеличени данъци и само 19 на намалени, което прекъсва поредицата от рекорди за най-много понижени ставки от последните две години.

Най-много са промените при данъка върху недвижимите имоти – 23 повишения и 7 понижения. При другите ставки промените са значително по-редки – случаите на увеличение при данъка за възмездно придобиване на имоти, данъка върху превозните средства и патентния данък за търговия на дребно са съответно 14, 12 и 8, а пониженията – 2, 6 и 4.

Източник: Банкеръ

 

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular