Sunday, June 2, 2024
HomeРегионРадомирБусинска сръчкотилница и месене на хляб в Нощта на музеите в Радомир

Бусинска сръчкотилница и месене на хляб в Нощта на музеите в Радомир

Общинският исторически музей в Радомир отбеляза с богата програма Международния ден на музеите и Европейската нощ на музеите.

Десетки радомирци се включиха в събитието в Стойовата къща и се потопиха в ежедневието и бита на българина, предадени чрез емоционалните разкази на Бусинска сръчкотилница и магията на глината, НЧ „Отец Паисий – 1928“ с. Витановци и докосването до хляба и всички обичаи свързани с него, НЧ „Васил Левски – 1916“ с. Кленовик, които разкриха уменията и таланта на българина в един особен вид изкуство, който носи духа на отминалите времена – тъкачеството.

Всяка година на 18 май отбелязваме Международния ден на музеите. Началото е поставено през 1977 г. от ICOM (International Council of Museums) – Международен съвет на музеите. Първоначалната идея е да се повиши осведомеността сред гражданите, че „музеите са важно средство за културен обмен, обогатяване на културите и развитие на взаимното разбирателство, сътрудничество и мир между народите“.

Всяка година музеи от цял свят се включват в инициативата с организирани събития, празненства и чествания, през 2024г. събитието съвпада с Европейска нощ на музеите.

През целия ден в Стойовата къща цареше атмосфера на любопитство към традицията и приемственост в знанията.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular