Sunday, May 19, 2024
HomeОбществоБългарската патриаршия дари храна на пострадалите от наводненията в Батановци

Българската патриаршия дари храна на пострадалите от наводненията в Батановци

Помощ за пострадалите от наводненията в Батановци предостави Българската патриаршия. От името на патриарх Неофит, който на 21 януари имаше имен ден, Белоградчишкият епископ Поликарп отслужи молебен и раздаде на хората пакети с хранителни продукти и препарати за дезинфекция. Град Батановци е сред най-силно пострадалите от последните дъждове и изпускането на язовир Студена в Пернишка област. Над 35 семейства са засегнати от водното бедствие, техните дворове и мазета бяха наводнени. Седем семейства бяха евакуирани.
Отводняването на дворовете, които са потънали в кал продължи и вчера. Ситуацията постепенно се нормализира. Белоградчишкият епископ Поликарп лично посети няколко пострадали къщи и връчи дарението от патриарх Неофит, като утеши пострадалите с добра дума и благослов. “Хората наистина ни приемат много топло и ние сме благодарни за това. Благодарни сме, че въпреки всичко те стоят здраво в своята православна вяра, в своята духовност и се стремят да бъдат близо до Бога, до църквата”, каза епископ Поликарп.
 При посещението си в Батановци, той заяви, че Светата митрополия ще направи всичко възможно храмът “Успение Богородично”, който в момента се изгражда, през 2021 г. да бъде завършен и осветен, за да имат жителите възможност да общуват с Бога и живеят пълноценен духовен живот. Поздрав и благодарност за жеста поднесе кметът на Батановци Радослав Петров, както и протойерей Александър Александров – архиерейски наместник на Радомирска духовна околия. Батановци е само началото на подкрепата, която оказва Светият синод на пострадалите при наводненията семейства. През следващите дни продоволствени пакети ще бъдат доставени и на други населени места, сред които и община Трън.
RELATED ARTICLES

Most Popular