Saturday, May 18, 2024
HomeСпортВангелов загуби на репешажите на 57 кг от световното първенство по борба

Вангелов загуби на репешажите на 57 кг от световното първенство по борба

Рамазанов е готов да се бори в олимпийска категория след бронзовия медал  в Белград

Счупена костица извади дупничанина Кирил Милов от надпреварата

 

Георги Вангелов отпадна в категория до 57 кг свободен стил от световното първенство по борба в Белград, след като отстъпи в репешажната си схватка от третия ден на шампионата. Следващият шанс на българския национал за квота за Олимпиадата е европейската квалификация в началото на следващата година.

Вангелов започна турнира с поражение с 0:10 от олимпийския шампион Рей Хигучи от Япония, който се класира на финал и изтегли българина на репешаж. В него той срещна китаеца Цзоу Ванхао, който го победи със 7:1.

Рамазан Рамазанов пък е амбициран да се бори на олимпийската категория до 74 кг свободен стил на предстоящите европейски и световни квалификации за Париж 2024. Българският национал спечели бронзов медал на долната и неолимпийска категория до 70 кг, с което заслужи втори значим медал за календарната година. Рамазанов стана европейски вицешампион през пролетта в Загреб.

“Спечелих втори медал за една година, но честно казано ми се искаше златен пояс. За съжаление, не се получи. Благодаря на треньорите за подготовката, тъй като тя беше много добра. Ако продължаваме по този начин, със сигурност ще става и по-добре. След световния шампионат се надявам да се пробвам и на 74 кг”, заяви той след схватката за бронз с Ерназар Акматалиев (Киргизстан).

Старши треньорът на свободния стил Валентин Ангелов заяви, че Рамазанов се е борил по-стабилно на този турнир и е бил напълно готов за медала.

“Миналата година загубихме срещу този борец от Киргизстан. Промяната бе в това, че този път Рамазан беше по-активен и не се водеше по борбата на съперника. Атаките му бяха успешни и спечели, въпреки че допусна и няколко грешки. Имаше една техника за четири точки и в края направи още една, която аз видях като такава, а съдиите – не. Рамазан показа характер и беше готов за медал”, каза Ангелов.

Помощник треньорът Мариян Стойнев добави: “Рамазан има сериозно израстване от миналата година и още на това първенство мислехме за първото място. Той показа добра игра още на ‘Дан Колов’ и разчитахме, че тук може да надвие иранеца (Амир Яздани). В крайна сметка Рамазан си заслужи напълно медала”.

Дупничанинът Кирил Милов пък получи травма и отпадна от състава на България за Световното първенството по борба в сръбската столица Белград, което е и първа олимпийска квалификация за Игрите в Париж 2024.

Европейският първенец от Будапеща 2022 и двукратен световен вицешампион е със счупена костица на крака и в следващия месец кракът му ще бъде обездвижен. Милов ще има шанс да гони квота на двата квалификационни турнира догодина. На европейската пресявка в Баку (4-7 април) визи взимат първите двама в категорията, а на световната в Истанбул (9-10 май) първите трима, като бронзовите медалисти ще имат преборване за визата.

Така на шампионата на планетата в Белград България няма да има участник в категория до 97 кг на класическия стил.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular