Friday, May 17, 2024
HomeРегионПерникВандали потрошиха паметника на съветските летци, загинали в Батановци

Вандали потрошиха паметника на съветските летци, загинали в Батановци

Кметът Радослав Петров: Нямате нищо общо с главния мозък

„Това е останало, уважаеми Батановчани, от паметника на Червеноармейците в град Батановци! Хора, които нямат нищо общо с главния мозък, нямат общо с паметта си, нямат нищо общо с историята ни, унищожиха паметника, посветен на четиримата летци от червената армия, воювали рамо до рамо за всички нас, и за падналите за свободата на България, през 1944-1945г!“, написа в социалната мрежа кметът на Батановци Радослав Петров, публикувайки снимка на потрошения паметник.

„Нямам думи, чувствам се огорчен, обиден и подигран с историята ни! Веднага подадох сигнал на 112 и до всички компетентни институции, като ги помолих да установят нарушителите, и те да поемат своята отговорност!
Всичко това се случва в навечерието на местни избори, когато трябва да бъдем единни и обединени!
Моля компетентните институции да си свършат работа!“, апелира още градоначалникът.

Мемориалът в Батановци е в памет на четирима летци от Червената армия – двама руснаци, един украинец и един татарин, загинали по време на Втората световна война.

„Подкрепям кмета Радослав Петров в бързите действия заедно с органите на реда при МВР.
Независимо как си политически ориентиран и настроен към историята, нямаш право да поругаваш военни паметници, още повече че там лежат тленните останки на бойци, загинали за човешка кауза. България търпи такова унижение от Македония, Сърбия, Гърция, където редовно поругават нашите военни паметници и гробища сега точно ние се превръщаме в същото“, реагира във Фейсбук и един от най-известните националисти в града Милослав Милчев.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular