Tuesday, May 21, 2024
HomeБизнесВаня Александрова: Работата в компания Тева е престижна, интересна и хуманна

Ваня Александрова: Работата в компания Тева е престижна, интересна и хуманна

От 1982 г. Ваня Александрова е старши-лаборант в лаборатория „Изпитване на продукти и стабилност“ в Дирекция Качество на фармацевтичния завод в Дупница. Тя е обучила и продължава да обучава много от химиците и лаборантите на Тева в Дупница.

Г-жо Александрова, как започнахте работа в лабораторията и какво ви задържа 40 години на едно и също работно място?
След като завърших Техникума по индустриална химия „Асен Златаров“ в София, започнах работа в централната лаборатория на Химико-технологичния комбинат, както се наричаше тогава. Сега е фармацевтичният завод на Тева в Дупница. Много ми харесваше работата в лаборатория. Затова кандидатствах и ме приеха. Това беше моя сбъдната мечта. И досега си обичам работата. Може би затова толкова дълго време останах на едно и също работно място – лабораторията. Впрочем има и други като мене. Не сме много, но ни има, които работим 40 години тук. Хубавото обаче е, че идват и млади хора да продължат традицията.
Как посрещате младите си колеги и на какво държите да ги обучите най-вече?
В последните 16 години съм обучила над 60 колеги. Посрещам ги с усмивка, с внимание, за да ги предразположа. Казвам им да не се притесняват да питат, ако нещо не разбират, за да са спокойни и те, и ние. Когато човек е спокоен, научава повече неща. Държа особено да спазват правилата в лабораторията, за да може работата да върви леко и безопасно.
От няколко години мой мениджър е Дарина Делева, която съм обучавала, когато постъпи на работа тук. В момента, като част от дуалната форма за обучение, в Професионалната гимназия по хранително-вкусови и химични технологии, при нас идват на практика ученици от 11 клас. Шестима колеги сме техни ментори и ги обучаваме. Стремим се да им стане интересно, да заобичат работата и да останат при нас.
Как става възможно трудът Ви да бъде здравословен и безопасен?
Най-важното е дисциплината – работим според всички корпоративни изисквания и правила за безопасност. Така можем да запазим здравето и живота си. Нашата лаборатория е оборудвана с най-модерна апаратура, която се подновява регулярно, за да можем да работим точно и качествено. А грижата за здравето и безопасността на лаборантите е на първо място. Разбира се, всеки от нас трябва да е отговорен за собственото си здраве.
Какво се промени през годините в производството, за да бъде то съвременно, в крак с времето?
Много се промениха през годините изискванията за качеството на лекарствата продукти. По тази причина бе затворен старият Таблетен цех 1 на фармацевтичния завод в Дупница и се построиха новите производствени мощности – Таблетен 2 и Таблетен 3. Миналото лято започна и вече е завършен строежът на Таблетен 4 за пелетно производство. Всички тези мощности работят по най-високи световни стандарти за фармацевтично производство. Имаме голямо разнообразие от лекарствени продукти и нашите лекарства се продават в целия свят. Стремежът е всеки да има достъп до качествени лекарства за справяне с болестите.
Вие сте майка и съпруга. Как постигате баланс между личното и професионалното си време?
Със съпруга ми имаме две дъщери и трима внуци. Голямата ми дъщеря Зорница е учителка по английски език, а малката Христина работѝ осем години като химик в лаборатория Контрол на изходни материали в компанията. Съпругът ми Александър се пенсионира след 35 години работа като шлосер в производството на компанията. Всички в семейството се поддържаме и си помагаме. През почивните дни внуците ми обичат да идват и да прекарват време с нас. Може да се каже, че на работата „си почивам“ от вкъщи, а вкъщи „си почивам“ от работата. Реално постоянно съм на работа, но това е мисията на всяка жена.
Вие ли насърчихте малката си дъщеря да започне работа в компанията и защо?
Да. Тя още като малка искаше да стане лаборантка като мама. Затова започна работа при нас. Но се наложи да напусне след като се роди детето. Насърчавала съм и продължавам да насърчавам близки и познати да работят в компанията. Но трябва да имат желание и качества за такава работа. С желание всичко се постига и по-лесно се преодоляват трудностите, които неминуемо ни съпътстват в живота. Работата в компанията е престижна, интересна и хуманна. Не е маловажно също навременното заплащане и въведеното преди две години за всички работници допълнително здравно осигуряване. Пенсионното осигуряване също е по всички правила. Аз съм в предпенсионна възраст и това ме интересува.
Надявам се да заразя с моята любов към лабораторията млади хора, които да започнат да работят тук. При нас има много възможности за развитие и професионално израстване. Просто човек трябва да следва мечтите си и да върви напред.

Маряна ЗЛАТАНОВА

RELATED ARTICLES

Most Popular