Tuesday, May 14, 2024
HomeРегионБлагоевградВенециански маски и стъклописи грейнаха в изложба на благоевградски деца

Венециански маски и стъклописи грейнаха в изложба на благоевградски деца

Творби на учасниците от школите по „Керамика”, „Декоративно-приложно изкуство”, „Изобразително изкуство” и „Артпалитра” към ЦПЛР-ЦЛТРДБ се проведе в залите на Младежки дом. Изложбата беше открита от Силвия Иванова – директор на Център за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград. Присъстваха гости от община Благоевград – Атанаска Ковачева главен експерт в направление „Култура” и Петя Гюрова, която е и родител на дете от школа по изобразително изкуство.

Школа „Артпалитра” с преподавател Царимира Георгиева участва в общата годишна изложба със стъклописи, създадени от деца на възраст от 5 до 17 години. Върху стъклена основа възпитаниците на школата нанасят релефен контур, на места и структурна паста, създаваща графично изображение и след това със солвентни бои за стъкло изграждат своите приказни светове. Тази т.н. техника „Резин” позволява да се работи върху стъкла с различна дебелина и форма. Темите са разнообразни и по детски неочаквани и интересни. Школа по керамика с ръководител Даниела Механджиева представи детски творби изработени през тази учебна година. Експозицията включва: Керамични декоративни пана, декоративни съдове, малка пластика и рисунки. Учасниците са на възраст от 5 до 17 години. Произведенията са направени от шамотизирана глина, глазирани с керамични глазури и изпечени на 1020 градуса. Това е едно изключително интересно и занимателно изкуство, което дава възможност на децата да открият нещо ново.

Школата по „Декоративно – приложно изкуство” се представи венециански маски и кукли изпълнени в техника папие – маше, произведения от вълна /сухо плъстене / и дигитална живопис.

С рисунки участваха и децата от школа „ Изобразително изкуство” с ръководители Бисер Грънчаров и Еленко Велков. Те показаха графични рисунки и акварелни творби.

Снимки: Младежки дом-Благоевград
RELATED ARTICLES

Most Popular