Tuesday, May 21, 2024
HomeРегионДупницаВладиката Поликарп повежда литийното шествие на Празника на на Дупница

Владиката Поликарп повежда литийното шествие на Празника на на Дупница

Арх. Тодор Топлийски и Диман Панчев стават почетни граждани

Двама нови почетни граждани ще бъдат наградени на Празника на Дупница – 19 октомври, който е и празник на свети Иван Рилски Чудотворец, съобщиха от Общинския съвет. Предложените за призванието са доц. д-р арх. Тодор Топлийски и Диман Панчев. Те ще бъдат удостоени с приза на тържественото заседание на Общинския съвет в четвъртък.

Тодор Димитров Топлийски е роден на 08.03.1930 г. в Дупница. Завършва гимназия „Христо Ботев“ в родния си град през 1948 г. Приет е за студент в архитектурния факултет на Варна през 1950 г., а през 1951 г. се премества във Висшия институт по архитектура и строителство- София, където се дипломира като архитект през 1956 г. По разпределение започва работа в Бобов дол на строежа на новия миньорски град като технически ръководител. От 1957 г. вече е началник на „Стройремонт“-Дупница, където в този период изработва градоустройствени планове на жилищни комплекси. Проектира градоустройствените планове на Джерман, Гюешево, Слокощица, Горановци и др. Автор е на проекти за търговско- административни сгради, културен дом, спортен комплекс, ж.к „Бистрица“, квартал „Муструков“, кв. „Хр.Ботев“  в града ни и редица жилищни сгради в Дупница, Кюстендил, Сапарева баня, Бобов дол и др.

Арх.Тодор Топлийси изработва идейно- застроителен план на курортна зона в с. Бистрица, както и идеен проект за пионерски дом в Дупница. Проектира кооперативен пазар и подземен паркинг за 140 автомобила в гр.Дупница. Прави и архитектурно- художествено оформление на пешеходна зона и подробен застроителен план в централната градска част на Дупница. По негова идея се прави разширение на Българска народна банка, Културен дом и читалище в града ни. Ръководи проектантски колектив за разработването на Общ градоустройствен план на Дупница в периода 1970-1975 г. Той разработва такива и за много други градове в България.

С конкурс е приет в Националния институт за градоустройство и архитектура, където започва работа като  старши научен сътрудник- II степен. През 1977 г. защитава дисертацията си за кандидат на архитектурните науки в Санкт Петербург (тогава- Ленинград).

В кариерата си арх. Топлийски е ръководител на научна програма в „Главпроект“, ръководител на комплексна проектантска група в гр. Бенгази- Либия.

Освен като активен преобразувател на облика на града ни и на много други български населени места арх.  Тодор Топлийски  твори и като художник – акварелист. Има реализирани повече от десет самостоятелни изложби, една от които е в Люксембург през 2018 г., и в София, по случай председателството на България в Европейския съюз.

Историята на фамилия Топлийски е дълбоко преплетена с  историята на  Дупница от края на ХІХ и през целия ХХ век. Три поколения свързват своя житейски път със стопанско-икономическия, обществен, просветен и творчески напредък на Дупница. Отдават своята енергия и талант за добруването на хората от своя роден град, посочено е в мотивите на предложението за удостояване на арх. Топлийски със званието.

Диман Панчев е роден в гр. Станке Димитров /Дупница / през 1964 г. Той е внук на Димитър от братя Панчеви – род, дошъл в средата на 19 век, преселници от района на Кавала. Принадлежи и към рода на Панчо Табаков, който е имал еснаф за производство на табаци. Хора от фамилията са златари,а след това известни винопроизводители от Дубница, днешна Дупница, изнасяли вино и за самата Франция! Израснал в къщата на центъра срещу хотела в т. нар. тайната Панчева махала. Учи в училище „Тодор Самодумов”, където за пръв път разбира за операта от учителката по музика Л. Дяковска, която заедно с класа го води в София на оперното представление „Травиата”. След това неговата майка Надежда Панчева го води на уроци в София по пиано и заедно със сестра му ги възпитава с класическа музика. Свири в духовата музика на училището под диригентството на маестро Липчев – известен капел майстор в Дупница, а по-късно  в оркестъра на гимназията „Христо Ботев”, под палката на Росица Русева, един изключителен музикант. В казармата печели награди с песента „Хей поле широко Дубинушко“ под съпровода на мандолина на момче от поделението в Игралише,където служи. Чува го вокалният педагог на хор „Марек” на Максимов и го препоръчва в София, където намира своята педагожка и така е приет в Държавната консерватория.

Завършил е Националната музикалната академия „Проф. Панчо Владигеров“ през 1991 г., в класа на доцент Констанца Вачкова. Като студент пее на сцената на Учебен оперен театър – Сливен,   в ролята на Осмин в „Отвличане от сарая“ от Моцарт, с диригент Владимир Кираджиев и режисьор Ваня Бъчварова. През 1991 г. пее в Софийската национална опера в ролята на Зарастро в операта „Вълшебната флейта“ от Моцарт. В Националната опера е пял под диригентската палка на Иван Марионов, Руслан Райчев, Борис Хинчев, Михаил Ангелов, Методи Матакиев. Дебютира и като Колин в „Бохеми“ от Пучини, бил е в ролята на  Базилио в „Севилският бръснар“ – Росини, Абимелек в „Самсон и Далила“ на Камий Сен-Санс, Том и Самуел в „Бал с маски“ от Верди, Рамфис – в „Аида“ от Верди. Участвал е в „Реквием“ на Моцарт. Бил е на турне със Софийската опера в Испания – с Валери Попова и Дарина Такова – в „Княз Игор“ /1999 г./, като  Галицки – опера на площада, и като Цунига в „Кармен“. Гостувал е на Майски оперни празници в Опера Скопие в ролята на Закария в „Набуко“ от Верди. С Пловдивската опера е бил на турне със Стоян Попов в Испания в периода 1992 г. – 1995 г. – в ролите на Закария в „Набуко“ от Верди. В Пловдивската опера е пял под диригентството на Борислав Иванов.  Канен е за солист в периода 1993 г.-1999 г. във Филхармонията на Мюнхен, Германия, в Перуджа, Италия, Оssiach Austria – с Николай Геда /1995 г./ в  Сантандер, Испания, участвал е в концертното изпълнение на „Canto General” с Микис Теодоракис в Мюнхен, с Баварския Радиохор и оркестър, в концерт с Франциско Арайза с Мюнхенската филхармония. Диман Панчев има над 500 участия във фестивали за сакрална музика в Перуджа, Равена,  с камерните състави: „Филипополис“ – Пловдив, с диригент Христо Арабаджиев; „Свети Седмочисленици“ – София, с диригент Димитър Григоров. Участвал е в концерт в Бирмингам хол, Англия, с „Бохеми“ на Пучини.

В периода от 1992 г. – 2008 г. е пял с Русенската опера, под диригентската палка на Георги Димитров – в Холандия, САЩ, Германия, Австрия, Испания, в ролите на Раймондо в „Лучия ди Ламермур“ от Доницети, Закария от „Набуко“ от Верди, Рамфис в „Аида“ от Верди, Спарафучиле в „Риголето“ от Верди, Базилио в „Севилският бръснар“ от Росини, Тимур в „Тудандот“ от Пучини, Ферандо в „Трубадур“ от Верди. Диман Панчев е пял като Крал Филип в „Дон Карлос“ от Верди на премиерния спектакъл на Старозагорската опера – през 2001 г. Гастролирал е в Залцбург с „Бохеми“ от Пучини, с „Турандот“ от Пучини – в Австрия, Германия, Испания, САЩ. С Държавна опера – Бургас, под диригентската палка на маестро Иван Кожухаров, е бил на гастроли в САЩ, Германия, Австрия – в периода 2005 г. – 2007 г., с „Набуко“ и „Аида“ от Верди, „Турандот“ и „Тоска“ от Пучини – във фестивалите: Белинзона – Швейцария, във Фестивалната зала „Grosses festspielhaus“ в Залцбург – Австрия, фестивалите в Равена и Перуджа – Италия, Сантандер – Испания, Скопие – Македония и др. и др.

Участвал е като солист в „Дон Карлос“ от Верди, като дебютът му в ролята е през 1994 г. на сцената на Бургаската опера, с диригент Иван Вульпе, където пее и в „Бохеми“ от Пучини, „Аида“ от Верди, „Севилският бръснар“ от Росини, „Самсон и Далила“ от Камий Сен Санс“, „Набуко“, „Манон Леско“ от Пучини, „Бал с маски“, „Набуко“ от Верди и др.

В родната Дупница Диман Панчев участва години наред в отделни концерти за самата Дупница и в традиционните за града Майски празници.

Тазгодишната награда на община Бургас по случай 24 май – Ден на българската просвета и култура и славянската книжовност, награда,давана за високи постижения в сферата на изкуството и културата, бе връчена на Диман Панчев най-вече за ролята на Дон Базилио в новата постановка на „Севилския бръснар“, по режисура на доц. д-р Александър Текелиев.

Диман Панчев е носител на Първа награда на конкурса в Callosa  de Sarria, Аликанте, Испания – през 1997 г. – Елена Образцова, Финалис Ирун, Испания – 1998 г. Издаден е соло диск Artenova Classics – през 1997 г. – LC 3480, Munchel JMP Liturgical songs LC 8870, Switzerland Novalis 1999 LC071.

За Диман Панчев всички пътища водят към Дупница, защото градът е свързан с миналото и настоящето му. Един Дупничанин с главно „Д“, който с таланта си прославя Дупница по цял свят!, гласи предложението за удостояването на певеца с престижното отличие.

На сесията ще бъдат разгледани и предложения за удостояване с отличието „Почетен знак на Община Дупница“ на трима души. Това са покойният ген.Иван Георгиев Томов, и спортистите Кирил Милов – двукратен европейски шампион и двукратен сребърен медалист от Световното първенство по борба, и Алисия Сусанина – възпитаничка на СК по кик-бокс „Патриот-Дупница“, с четири републикански титли, европейска титла за кадети, балканска и световна титли.

Именитите състезатели Александър Джорджев(таекуондо) , Ивайло Дамянов (играч на ВК „Марек Юнион-Ивкони“)и кикбоксьоритеМартин Миладинови Сашко Николов са предложени за удостояване с отличие „Почетна значка на Община Дупница“.С почетна значка ще бъде наградена и бившата учителка по български език и литература Агница Георгиева – Спирова.

На 19 октомври кметът на общината Методи Чимев ще връчи и годишните награди на двама лекари, определени от УС на РЛК-Кюстендил.

Тържествената сесия е от 10 часа в общинската заседателна зала. В 10, 45 от храма „Св. Георги Победоносец” към централния площад „Свобода” ще тръгне традиционното литийно шествие, което тази година ще поведе Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит. В 11, 00 часа на площада ще започне архиерейският водосвет. В 17, 00 часа вечерта в салона на ОбДТ „Невена Коканова” ще има концерт на детските градини.

Юлияна КОЛЧАКОВА

RELATED ARTICLES

Most Popular