Tuesday, May 21, 2024
HomeНовиниБългарияВоенното министерство задели 15 млн. лв. за събаряне на стари сгради

Военното министерство задели 15 млн. лв. за събаряне на стари сгради

Ще се бутат казарми, складове и бунгала по морето

Министерството на отбраната е обявило обществена поръчка за събаряне на сгради в държавни имоти с отпаднала необходимост, става ясно от профила на купувача на ведомството. Прогнозната стойност на рамковото споразумение е 15 086 162 лв., като срокът за изпълнението е 4 години.
Към документацията е приложен дълъг списък от недвижими имоти, които според възложителя не са необходими или са опасни заради лошото им състояние. Става ясно, че такива има в много области на страната. Ще се премахват складове, гаражи, стари спални помещения, стопански постройки, вишки и други. В списъка са казармите в с. Звездец, където разгъната застроена площ е над 9000 кв. м. В с. Каменец, Плевен, за събаряне са отредени 6000 кв. м. Във Враца пък площта на старите сгради е над 11 хил. кв. м.
Немалка е и площта на военните имоти в столицата, които ще се събарят. Само в район “Овча купел” трябва да се премахнат 8086 кв. м РЗП, които представляват “компютърен център и ресторант-кухня”. С отпаднала необходимост са и складове в р-н “Красно село”, сгради, сред които киносалон, медицински пункт и работилници в район “Младост”, както и масивни постройки в районите “Сердика”, “Връбница”, “Кремиковци” и “Красна поляна”.
Ще бъдат разчистени и 11 бунгала с обща площ от 135 кв. м в парка Росенец край Бургас. Според публикации в медиите военното поделение там тъне в разруха в продължение на години. Постройките се намират на първа линия до морето.
През годините е имало немалко скандали, свързани с имотите на Министерството на отбраната. Във Варна МО продаваше 5898 кв. м в местността Акчелар, близо до крайбрежието, с начална тръжна цена от 144 030 лв., или 24 лв. на кв. м. Незастроени парцели в района се продават на 5-6 пъти по-високи цени. В Балчик министерството беше пуснало за продажба имот от 875 кв. м, застроени с една сграда с площ от 567 кв. м с начална тръжна цена 288 000 лв. Преди година пък МО опита да продаде атрактивен имот в покрайнините на София. Става дума за 34 дка терен в район “Нови Искър”, върху който са построени 9 сгради. Началната тръжна цена беше 303 500 лв. Министерството предвиждаше да пусне на търг и два терена с обща площ 85 дка, които попадат в границите на Западен парк./СЕГА

RELATED ARTICLES

Most Popular