Saturday, May 18, 2024
HomeНовиниСвятВучич отхвърли възможността за санкции срещу Русия

Вучич отхвърли възможността за санкции срещу Русия

Бяхме бомбардирани от 19 държави от НАТО [през 1999 г.] и санкционирани“, припомни Вучич

Сърбия няма да застраши националните си интереси, като се присъедини към санкциите срещу Русия заради войната в Украйна. Това предупреди преизбраният президент на западната ни съседка Александър Вучич в интервю за британския вестник The Financial Times.

Белград няма да „избере страна“, въпреки призивите на Европейския съюз към държавите, които се стремят към членство, да се присъединят към Брюксел в затягането на икономическите санкции срещу Москва.

Сърбия, кандидат за членство в ЕС, отдавна има силни политически, икономически и връзки за сигурността с Русия, която доставя на страната природен газ и подкрепя отказа на официален Белград да признае независимостта на бившата си провинция Косово, коментират в редакцията на британското издание.

„Имаме някаква защита [от Русия]. Какво искат [западните страни]? Да оставим всички наши национални интереси, защото някой има нужда от нещо за себе си?“, коментира Вучич, визирайки ситуацията в Украйна и желанието на Запада за единство по отношение на руската инвазия.

„Хората говорят за избор на страна. Не, ние имаме своя страна – тя е интересите на Сърбия. Бяхме бомбардирани от 19 държави от НАТО [през 1999 г.] и санкционирани“, припомни Вучич.

„Не сме налагали санкции срещу никого, защото… не вярваме, че санкциите променят нещо. Можете да оказвате натиск на Сърбия, но това е нашето истинско мнение“.

Коментарите на Вучич, който спечели нов петгодишен мандат на изборите по-рано този месец, предполагат, че Белград ще се придържа към своята сговорчива линия към Русия и Китай, въпреки натиска от Брюксел, отбелязват от редакцията.

Лидерите на ЕС последователно подчертават, че гледат на Сърбия като на бъдещ член на Общността, но същевременно изразяват раздразнение от връзките на Белград с Москва и Пекин. В Брюксел и в столиците на страните-членки обаче избягват да заемат твърде твърда линия срещу балканската страна, за да не я тласнат в ръцете на Русия и Китай.

По данни на Radio Free Europe (RSE), Европейският парламент ще издаде резолюция, в която ще призове новоизбраните власти в Сърбия „да покажат истински ангажимент към ценностите на ЕС и да се съобразяват с решенията и позициите на ЕС във външната политика и политиката на сигурност, включително санкциите срещу Русия“.

Войната на Русия срещу Украйна предизвика призиви от някои от страните в ЕС за ускоряване на преговорите за членство като начин за по-категорично привличане на Балканите към Запада.

Неотдавнашната покупка от Сърбия на китайската зенитно-ракетна система FK 3 също предизвика проблеми, защото Западът се опасява, че по този начин Пекин ще има нарастващо влияние.„Когато става дума за външна политика и политика на сигурност, Сърбия много добре осъзнава, че като страна-кандидатка се очаква да се приведе в съответствие със стандартите и политиките на ЕС“, подчертаха от Комисията.

В отговор Вучич обясни, че покупките на оръжия от страна на Сърбия – включително на френски изтребители и турски бойни дронове, е част от усилията за запазване на стабилността, тъй като съседните страни също надграждат арсеналите си.

В заключение сръбският президент припомни, че Белград няма непосредствена алтернатива да замени природния газ от Русия. Дългосрочното споразумение за доставки приключва следващия месец и Вучич обяви, че Сърбия ще се опита да договори нови условия./ The Financial Times, RFE

RELATED ARTICLES

Most Popular