Saturday, May 18, 2024
HomeРегионДупницаВъведение Богородично събра десетки вярващи в храма „Св. Георги Победоносец“ в Дупница

Въведение Богородично събра десетки вярващи в храма „Св. Георги Победоносец“ в Дупница

Владиката Поликарп благослови и раздаде икони на деца и възрастни

Въведение Богородично събра десетки вярващи в катедралния храм „Св. Георги Победоносец“ в Дупница в събота вечерта. По повод големия християнски празник, отбелязван на 21 ноември и известен още Ден на  православната християнска младеж и семейство, гостуваха Белоградчишкият епископ Поликарп – викарий  на Софийския митрополит, духовници от епархията и Дупнишка духовна околия начело с архиерейския наместник Георги Паликарски.

За втора поредна година църквата се превърна в сцена за изява на деца и възрастни. Детската вокална група към читалище „Зора“ в града, чийто ръководител е певицата на ансамбъл „Филип Кутев“ София Илиева, и Радослав Георгиев се представиха с български народни песни.

Снимки: „Вяра“, Софийска света митрополия

Ученици  от класове по религия в училище „Неофит Рилски“ с ръководители Павлинка и Кирил Кьосеви показаха въвеждането на малката Мария в храма. Малчугани от Детска градина „Зора“ с ръководител Дафинка Бодурова и рецитираха стихотворения, посветени на християнското семейство. Възпитаници на училище „Евлоги Георгиев“, също изучаващи религия, с ръководител Живка Мантаркова пяха християнски песни.

В програмата се включи и Калоян Лумбев от училище „Св. Паисий Хилендарски“, отново изучаващ религия. Черквата огласиха и дамите от църковния хор, дирижиран от Йорданка Василиева. Водеща бе Даниела Петрова.

Тържеството завърши с кратко слово на Белоградчишкия епископ Поликарп. Владиката поздрави присъстващите с предстоящия празник и подари на участвалите в тържеството деца книжки и иконки със специално благословение на патриарх Неофит. Иконки с патриаршеска благословия получиха и всички останали, уважили празненството.

Юлияна КОЛЧАКОВА

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular