Saturday, May 18, 2024
HomeРегионБобов долВъглищните централи в България спасиха Югоизточна Европа от режим на тока

Въглищните централи в България спасиха Югоизточна Европа от режим на тока

– Инж. Спасов, ще ни припомните ли на какви горива залагате за енергийната трансформация на ТЕЦ Бобов Дол? Напълно ли ще премахнете въглищата от горивния микс?

– Енергийната трансформация на ТЕЦ Бобов Дол ще започне с частично преминаване към природен газ, ще премине към използване на 100% безвъглеродните биогаз и слънце за производство на енергия, а на по-късен етап ще започнем и производство на зелен водород.

В рамките на няколко години напълно ще премахнем въглищата от горивния микс.

– Европа се връща към въглищата, а ТЕЦ Бобов Дол все още работи по проекти за тяхното премахване. Коя е правилната посока?

– Считам, че фактът, че моментно Европа се връща към въглищата на този етап не означава, че това ще продължи дълго. ТЕЦ Бобов Дол така или иначе в момента работи на въглища, но все още не бихме се отказали от вече започнатите проекти за промяна на горивния микс.

Не знам до колко българите знаят, но за първите 6 месеца на годината България е на трето място в Европа по нетен износ на електроенергия, което е именно благодарение на въглищата.

Югоизточна Европа разчита изключително много на износа, гарантиран от работата на българските въглищни централи, които осигуряват близо половината от произведената електрическа енергия.

– Ако например ТЕЦ Бобов Дол и Марица Изток 2 спрат работа, от къде ще се снабдяваме с ток?

– Намаляването на натоварването на някои от значимите въглищни централи в България има потенциал да създаде недостиг на електрическа енергия и необходимост от внос. Но това би довело и до значително влошаване на ситуацията на Балканите, защото подобни мощности трудно могат да бъдат компенсирани.

– Устойчива ли е тенденцията, която се наблюдава в някои страни, ТЕЦ-ове на природен газ да се преработват за работа на въглища в отговор на енергийната криза?

– Тези действия за мен означават, че е време да си зададем въпроса какъв е смисълът да затваряме въглищни централи или да преработваме съоръженията за работа на природен газ, като в момента се случва обратното, за да се справим с енергийната криза.

– По какъв начин завръщането на въглищата в Европа се отнася политически и икономически към Зелената сделка?

– Нека Ви обясня нещо, защото с тази тема твърде много се спекулира! Въглеродният отпечатък на България е пренебрежимо малък спрямо повечето държави в ЕС. Наскоро четох доклад на ИЕМ с данни за 2021 година, според чиито изчисления приносът на България към общия енергиен отпечатък в ЕС е 1,5%. Въглеродният отпечатък на Германия е 28%, на Полша и Италия 15% и 14%, Нидерландия и Испания държат по 7%… Да продължавам ли с цифрите или вече стана ясно, че и с и без въглища България е минимално отговорна за количеството въглеродни емисии в ЕС. И това са данни за 2021 година, през тази година въглеродният отпечатък на много страни ще се увеличи именно поради връщането към въглищата, докато при България няма разлика.

– Но все пак към въпроса ни. Трябва ли да се преосмисли Зелената сделка според Вас?

– Със сигурност. Тя, както и Парижкото споразумение за климата, плановете за възстановяване – всички тези документи са приети без наличието на война, без енергиен дефицит в текущите мащаби и без несигурност за енергийните доставки. Може би не следва генерално да се преработват политиките, но трябва да се преосмислят поне стъпките за постигането им, за да се осигури устойчивост.

RELATED ARTICLES

Most Popular