Saturday, May 18, 2024
HomeРегионДупницаВярващи се поклониха на 130-годишна икона на свети Николай в Дупница

Вярващи се поклониха на 130-годишна икона на свети Николай в Дупница

Вярващи и служители почетоха свети Николай Мирликийски Чудотворец и в храма „Покров на Пресвета Богородица” в Дупница. За Никулден в уютната черква бе отслужена света божествена литургия.

Богослужението води отец Иван Айдаров – свещеникът, отговарящ за намиращата се наблизо църква „Св. Никола”, която имаше храмов празник, но продължава да се ремонтира и все още не е действаща. В службата се включиха и отец Добри Добрев, студентът по богословие Славчо Андонов в качеството си на олтарен клисар и певица към черквата. За големия християнски празник бяха осветени донесени от миряни погачи, пити, хляб, варено жито, плодове, които бяха раздадени за здраве и благоденствие.
На централно място в църквата бе поставена икона на св. Никола, подарена на храма преди 130 години от тогавашното дружество на хлебарите в града. Дошлите да отбележат големия християнски празник бяха десетки, сред които и деца. Сред дошлите да се поклонят и да запалят свещички бе 10-годишният именик Ники, придружен от майка си и по-малката си сестричка – 5-годишната Мария.
От храма посочиха, че света божествена литургия там ще има и на 9 декември (четвъртък), когато православната църква отбелязва празника на света Анна – майката на света Богородица.
Снимките: Моменти от празника

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular