Saturday, May 18, 2024
HomeРегионБанскоВ Банско ще отбележат със специална програма годишнините, свързани с Паисий Хилендарски

В Банско ще отбележат със специална програма годишнините, свързани с Паисий Хилендарски

В Банско продължава тържественото честване на 300-годишнината от рождението на Паисий Хилендарски, 260 години от написването на „История славянобългарска“ и 60 години от канонизацията на св. Паисий от Българската православна църква.

На 18 юни (събота) е вторият ден от международната научна конференция „Свети Паисий Хилендарски: вселената славянобългарска“, а от 17 часа ще се проведе вечерно богослужение в църквата „Света Троица“. От 19 часа в Туристическия информационен център ще бъде представен фолклорен концерт спектакъл на художествените състави при читалище „Никола Вапцаров – 1894“.

На 19 юни (неделя), в деня, който Българската православна църква е отредила за почит на Преподобни Паисий Хилендарски, празничната програма включва:

• 6:00 часа – Утринно богослужение в храма „Света Троица“;

• 8:30 часа – Божествена света Литургия в храма „Света Троица“;

• 11:00 часа – Тържествена програма по случай Деня на почит към делото на св. Паисий Хилендарски и полагане на венци и цветя пред мемориала му;

• 12:00 часа – Тържествен спектакъл „Аз – Паисий“ с участието на ученици от НУ “Св.Паисий Хилендарски“ и актьора Филип Аврамов в ролята на Паисий в големия салон на читалище „Никола Вапцаров – 1894“;

В Деня на почит към живота и делото на св. Паисий Хилендарски в тържествата ще вземат участие президентът на Република България Румен Радев, митрополити от БПЦ и официални лица.

RELATED ARTICLES

Most Popular