Friday, May 17, 2024
HomeНовиниСвятВ ЕС българите купуват най-много фалшификати

В ЕС българите купуват най-много фалшификати

Всеки десети европеец напълно съзнателно си купува реплики на популярни марки, незаконно гледа филми, слуша музика или тегли видео игри, без да е платил за това

Въпреки че 80% от гражданите на Европейския съюз са наясно, че създаването на фалшификати на оригинални продукти съсипва бизнеса и работните места, а 82% разбират, че не е добре да ползват пиратско съдържание, всеки десети европеец напълно съзнателно си купува имитации на популярни марки и незаконно гледа филми, слуша музика или тегли видео игри, без да е платил за това.

Младите хора са по-честите потребители на фалшиви продукти, като използват за оправдание високите цени на оригиналните стоки. А в България нивата на такова поведение са по-високи от средното за ЕС, сочи ново проучване относно възприятията на гражданите спрямо интелектуалната собственост, публикувано от Службата за интелектуална собственост (EUIPO).

Сред всички потребители в Европа българските са най-склонни да купуват фалшиви стоки – 24% у нас спрямо средно 13% в ЕС. Съзнателното купуване на фалшификати е високо също в Испания (20%), Ирландия (19%), Люксембург (19%) и Румъния (18%), докато най-ниско е нивото му във Финландия – само 8%.

Според данните от проучването половината от младите хора на Стария континент биха закупили фалшиви стоки. Всеки осми респондент пък признава, че в последната година съзнателно е купувал фалшиви стоки като дрехи обувки, чанти, парфюми и т. н.

Но се наблюдава и друга тенденция – 39% от европейците не могат да преценят дали стоката, която са купили, е фалшива или истинска. Един от изводите на изследването е, че докато европейците стават все по-предпазливи към фалшификатите и незаконното съдържание, то цената остава решаващ фактор, тъй като тази на фалшификатите е по-приемлива за младите потребители.

В изследването не са зададени конкретни въпроси за причините за купуване на фалшификати, но е засегната темата кога е приемливо това да се случва. Освен цената от EUIPO извеждат като фактор и дали конкретният продукт е достъпен в дадена страна. Възрастта също играе роля – най-честите потребители на фалшиви стоки са на възраст между 15 и 24 г./СЕГА

 

RELATED ARTICLES

Most Popular