Tuesday, May 21, 2024
HomeРегионДупницаВ Крайници: Богата програма с конкурси за борак и най-вкусен козунак

В Крайници: Богата програма с конкурси за борак и най-вкусен козунак

Ще има и благотворителна трапеза, и хора

Лазарки поставиха началото на великденските празници в дупнишкото село Крайници. За големия християнски празникот читалище „Развитие -1910“ са подготвили богата седмична програма, като по традиция всички иницитиви се реализират  местния храм „Възнесение Господне“.

След лазаруването и месенето на великденски курабийки, на велики четвъртък врати отваря великденската работилница, където ще се боядисват яйца.

Самия празник Великден крайничани ще посрещнат заедно на 6 май, с концерта „Шарен, пъстър Великден на Гергьовден“.Тържеството включва великденски конкурси –  за титлата „Борак“, за най- писано яйце, най-вкусен козунак, най-красива гергьовска салата, игри с награди.

Празниците започнаха с лазаруване и приготвяне на великденски сладки

„Ще подредим и благотворителна трапеза съссервирани на Великден храни – баници, погачи, козунаци, яйца, дроб сарма, пресен чесън и пресен лук. Тъй като двата празника съвпадат, ще поднесем и характерните за Гергьовден сирене, мляко. Ще има и скара, с приготвянето на която ще се заеме лично кметът Десислав Начов. Всичко това се осигурява с помощта на спонсори, с участието на кметството, училището и детската градина в Крайници, както и на детската градина в с. Червен брег“, съобщи доброволката към читалището Анета Ценева. На финала е традиционното великденското хоро. На него ще се хванат Фолклорният състав „Магия“ от бобовдолското Големо село, чийто ръководител е Райна Ковачка, Детският танцов   състав „Веселяче“ при НЧ „Христо Ботев -1910“ – Червен брег, с ръководител Радослав Василев.

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular