Saturday, May 18, 2024
HomeРегионКюстендилВ Кюстендил започва ученическият конкурс „В страната на Справедливостта“

В Кюстендил започва ученическият конкурс „В страната на Справедливостта“

Започва традиционният ученически конкурс, част от образователната програма “Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури”, съобщиха от съда в Кюстендил. Той се организира от Окръжният съд в Кюстендил, заедно с районните съдилища в Кюстендил и Дупница и съвместно с Регионалното управление по образованието.
Новото име на областният ученически конкурс е “В страната на Справедливостта”, каза за БТА говорителят на съда в Кюстендил Владимир Владимиров. Той посочи, че две нови категории ще дадат възможност за изява на учениците от 8 до 12 клас – компютърна рисунка и колаж, и изработка на видеоклип. Организаторите запазват и вече добилите популярност категории – литературно творчество и изобразително изкуство, за всички възрастови групи: 1- 4 клас, 5-7 клас, 8-12 клас и деца със специални образователни потребности.
Сред целите на конкурса са да поддържа вярата в правдата и справедливостта в съвременните български ученици, да повишава тяхната информираност за структурата, функциите и значението на съдебната власт в Република България, да формира правна грамотност и култура.
В първите две издания на конкурса – през 2020 и 2021 година, участваха по над 115 ученици от училищата в област Кюстендил, като всяко дете получи награда, припомни Владимиров.
Крайният срок за подаване на творбите е 4 октомври. Отличените участници в четирите раздела на конкурса ще получат грамоти и материални награди. Церемонията по награждаването на класираните участници ще се състои на 16 ноември – Международен ден на толерантността.

RELATED ARTICLES

Most Popular